Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Βοηθήστε μας στο Μεταναστευτικό: Αρναουτάκης προς Ευρωπαϊκή Ένωση

Βοηθήστε μας στο Μεταναστευτικό: Αρναουτάκης προς Ευρωπαϊκή Ένωση

arnaoutakis metanasteutiko (3)

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την αντιμετώπιση του «κύματος» των προσφύγων που συνεχώς εντείνεται από τα πολεμικά μέτωπα

arnaoutakis metanasteutiko (1)

Περισσότεροι από 28.000 πρόσφυγες-μετανάστες έχουν επιστρέψει από την χώρα μας στις πατρίδες τους στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εθελοντικών Επιστροφών και Επανένταξης» που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, Αντιπεριφερειαρχών, του δημάρχου Ηρακλείου, Σητείας,  Αστυνομικών, Λιμενικών Αρχών, φορέων, εθελοντών και στελεχών εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Στην σημερινή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η  Περιφέρεια Κρήτης και το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) παραβρέθηκε και μίλησε ο επικεφαλής του Οργανισμού στην χώρα μας Δανιήλ Εσδράς.

arnaoutakis metanasteutiko (2)

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης το προσφυγικό κύμα που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των πολεμικών διενέξεων έχουν πλήξει κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οικονομικά για να βελτιώσουν τις δομές υποδοχής, ενώ θα πρέπει να γίνει πράξη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναλογικό «μοίρασμα» των προσφύγων-μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε:

«Η μετανάστευση, η προσφυγιά, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια της χώρας,  πρόκειται για ένα πρόβλημα Ευρωπαϊκό, παγκόσμιο.  Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως ή Ελλάδα, η Ιταλία, που αποτελούν χώρες «σταυροδρόμι» προσφυγιάς και μετανάστευσης. Δημιουργούνται προβλήματα ειδικά στα νησιά μας, στη Κρήτη δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. Πρέπει να υπάρξουν λοιπόν οι κατάλληλες χρηματοδοτήσεις ούτως ώστε να βοηθηθούν τα κράτη υποδοχής όπως επίσης  να υλοποιηθεί η απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταφέρονται μετανάστες αναλογικά στα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνω ότι δράσεις και ενέργειες πρέπει να γίνουν για τη μετανάστευση, απαιτεί πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να σταματήσουν τα μέτωπα των πολέμων, γιατί αν δεν γίνει αυτό τότε η μετανάστευση-προσφυγιά δεν πρόκειται να μειωθεί».

arnaoutakis metanasteutiko (6)

Ο επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς ανέφερε: «Εμείς υλοποιούμε πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί που στερούνται νόμιμων εγγράφων έρχονται σε εμάς και ζητάνε τη βοήθεια μας προκειμένου να επιστρέψουν στην χώρα τους. Ωστόσο αν μιλάμε για τη Συρία όπου μαίνεται ο πόλεμος επιστροφές προσφύγων δεν γίνονται. Μέχρι σήμερα μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος «εθελοντικών επιστροφών και επανένταξης»  έχουμε περί τις  28.000 επιστροφές από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί με την δική μας βοήθεια  γύρισαν εθελοντικά στη χώρα τους κυρίως σε Πακιστάν Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Μαρόκο, Αίγυπτο κ.α.» και πρόσθεσε: «Σήμερα γύρω από τα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται περί το 1,1 εκ. άνθρωποι που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει τις δομές, να ενισχύσει οικονομικά τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως Ελλάδα και Ιταλία, επίσης να υλοποιηθεί όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναλογικό μοίρασμα προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

arnaoutakis metanasteutiko (4)

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Καραμαλάκης επεσήμανε ότι,  «όποτε χρειάστηκε η Ελλάδα, σε επίπεδο Κρήτης, να ανταποκριθεί σε θέματα μεταναστευτικών ροών οι ενέργειες μας ήταν άμεσες και αποτελεσματικές. Η συνεργασία μας με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την υποδοχή των προσφύγων ήταν και είναι υποδειγματική. Σε επίπεδο Κρήτης όποτε χρειάστηκε να διαχειριστούμε μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών αυτοί σε λίγα 24ωρα αποχώρησαν από το νησί και προωθήθηκαν στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές της χώρας».

arnaoutakis metanasteutiko (7)

Τέλος η εθελόντρια του τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παράρτημα Χανίων Κυριακή Σαριδάκη, δήλωσε: «Πάρα πολλές φορές δεχόμαστε πρόσφυγες στην Κρήτη,  αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα,  οι χώροι δεν είναι επαρκείς ούτε κατάλληλοι για να υποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς τους προσφέρουμε το φαγητό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απαλύνουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάνε».

arnaoutakis metanasteutiko (5)

Στο χώρο, της ημερίδας παρουσιάζεται παράλληλα  η Έκθεση Φωτογραφίας ‘kinesis & taxis’. Οι επισκέπτες της Έκθεσης, παρακολουθούν εικόνες ως μια διαδρομή στον χρόνο και τον χώρο των διεθνών αποστολών του Οργανισμού, όπου και όποτε η ανάγκη και οι συνθήκες προκαλούσαν τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών, ως μετακίνηση με συγκεκριμένο προορισμό ή απλά ως διαφυγή για επιβίωση. Οι εικόνες αυτές αποτυπώνουν τις βασικές αρχές και αξίες του ΔΟΜ για διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρωπιστικούς όρους.

arnaoutakis metanasteutiko (8)

Check Also

Κρήτη – Δυναμική συγκέντρωση του Σταύρου Αρναουτάκη

Μήνυμα ενότητας έστειλε από τον Άγιο Νικόλαο την Τετάρτη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize