Breaking News

Βαγγέλης Αποστόλου: Οι αγρότες θα πληρώσουν μικρότερο φόρο από το 2013 – Λευτέρης Βαρδάκης:10.000 αγρότες στο Ηράκλειο δεν θα πάρουν ούτε ευρώ

agrotes (1)

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι αγρότες θα πληρώσουν μικρότερο φόρο από το 2013 (;)

Αναρτήθηκαν από το μεσημέρι τα προσωρινά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, κάτι που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους την ερχόμενη Δευτέρα, ενημέρωσε την Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου.

Έτσι, θα αποδοθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ (το μισό της άμεσης ενίσχυσης). Στο ποσό αυτό, θα προστεθούν, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 200 εκ., τα οποία ήταν οι εκκρεμότητες από το 2009 έως το 2014.

“Η ύπαιθρος θα ενισχυθεί με 1,3 δισ., που θα συμβάλλει στην οικονομική δραστηριότητά της”, είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως:
– πρώτον, πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (κάτι που σημαίνει την ύπαρξη νέων δεδομένων, τα οποία απαιτούν τον επαναπροσδιορισμό από την αρχή όλων των δικαιωμάτων, που αφορούν 720.000 δηλώσεις),
–    δεύτερον σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές
–    τρίτον, τα ποσά της νέας ΚΑΠ, είναι τουλάχιστον κατά τις 10% μικρότερα

Η φορολογία των αγροτών

Σχετικώς με το φορολογικό των αγροτών, ο κ. Αποστόλου είπε πως θα επιμείνει στις διαπραγματεύσεις στην βασική φιλοσοφία να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη. Αυτό θα γίνει με στόχο να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος οι μεγαλύτερες αγροτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, με οποιοδήποτε σενάριο ή με συνδυασμό σεναρίων και εναλλακτικών προτάσεων και αντίστοιχη ελάφρυνση των μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που το όποιο εισόδημά τους θα προκύπτει από την αμοιβή της πραγματικής οικογενειακής εργασίας τους κι όχι από κάποιο τεκμαρτό προσδιοριστέο επιχειρηματικό κέρδος.
Καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι αγρότες για το εισόδημα του 2013 πλήρωσαν συνολικά 411 εκ. ευρώ, για το εισόδημα του 2014 πλήρωσαν 186 εκ. ευρώ και για τα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν του χρόνου περίπου 210 εκ. ευρώ, αφού τόσα προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε “να σταματήσει η πολιτική υπερεκμετάλλευση του θέματος γιατί δεν βοηθάει τους αγρότες”. Ακόμη και με συντελεστή 20% το 2017, οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2016 δεν θα πληρώσουν σε καμία περίπτωση τα 411 εκ. που πλήρωσαν για το εισόδημα του 2013, είπε ο κ. Αποστόλου.

Οι καταλογισμοί και η ρύθμιση

Ο κ. Αποστόλου, αναφερόμενος στο ζήτημα των προστίμων που αντιμετωπίζει η χώρα 1,4 δισ., και καταλογισμών 1,1 δισ., επανέλαβε πως έχει γίνει ότι είναι δυνατόν, ωστόσο η ΕΕ επιμένει για πρόστιμα και ανακτήσεις από τους αγρότες επισημαίνοντας όμως ταυτοχρόνως την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όξυνε την κατάσταση.
Ο αρμόδιος υπουργός, εξήγησε πως με την νομοθετική ρύθμιση, που αναγκάστηκε να φέρει η κυβέρνηση, προβλέπεται πως αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις, θα εμπίπτουν – όχι στην αυστηρή και αναγκαστικού χαρακτήρα νομοθεσία, που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος αλλά – στην ηπιότερη διαδικασία σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράφει μια κοινή υπουργική απόφαση. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επανέλαβε, πάντως, πως αν προκύψει η οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Και πρόσθεσε “ας έρθουν τότε οι συνάδελφοι της ΝΔ για τα πακέτα Χατζηγάκη και Κοντού και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ για τα πακέτα Μωραϊτη για τους συνεταιρισμούς να ψηφίσουν μπροστά στο δίλημμα να αναζητηθούν ή να τα φορτωθεί ο φορολογούμενος;”

agrotes (3)

10.000 αγρότες στο Ηράκλειο δεν θα πάρουν ούτε ευρώ (;)

Την απαισιοδοξία του ότι οι επιδοτήσεις δεν θα πληρωθούν ούτε τη Δευτέρα, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. Χαρακτήρισε θρίλερ την όλη διαδικασία, καθώς παρουσιάζονται, όπως είπε, σοβαρά προβλήματα προσδιορισμού των δικαιωμάτων των αγροτών.

Αίσθηση προκάλεσε και η εκτίμησή του, ότι 10.000 αγρότες μόνο στο νομό Ηρακλείου και χιλιάδες άλλοι στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, καθώς εντοπίστηκαν προβλήματα στις μεταβιβάσεις και μεταβολές των δικαιωμάτων.

Αφησε αιχμές εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ προσθέτοντας ότι έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο η διαδικασία ενεργοποίησης, ώστε να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Αποστολάκηςείπε ότι η διαδικασία προχωρά και ότι οι αγρότες θα πληρωθούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Σήμερα πάντως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε: «Αναρτήθηκαν ήδη από το μεσημέρι τα Προσωρινά Δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους τη Δευτέρα». Παράλληλα πρόσθεσε πως «στα μέσα του Δεκέμβρη ακόμη τουλάχιστον 200 εκατ., που αφορούν όλες τις εκκρεμότητες  από το 2008 ως  το 2014».

Αναρτήθηκαν τα προσωρινά δικαιώματα, πληρωμές όμως από τη Δευτέρα

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών αναρτήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα προσωρινά δικαιώματα από το απόγευμα της Πέμπτης. Πάντως, πολλοί αγρότες δυσκολεύτηκαν να τα μάθουν, αφού το σύστημα

άνοιγε και έκλεινε συνεχώς. Από τη μέχρι στιγμής εικόνα, φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με αυτά που πολλοί περίμεναν, κυρίως στους νεοεισερχόμενους. Με 100 στρέμματα για αροτραίες καλλιέργειες έχει να λαβαίνει ως δικαίωμα κάπου 3,5 ευρώ το στρέμμα το 2016 και φτάνει στα 17 το 2019 (υπολόγιζαν στα 42 ευρώ). Για τις δενδρώδεις που περίμεναν στα 52 ευρώ στους νεοεισερχόμενους πέφτει στα 28. Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους, στη μεγάλη πλειοψηφία το δικαίωμα κυμαίνεται από 14 μέχρι 17 ευρώ (ανέμεναν 25). Όσον αφορά στις πληρωμές, το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει τώρα ότι θα καταβληθούν από την προσεχή Δευτέρα. Πληροφορίες όμως από τις τράπεζες αναφέρουν ότι από την Τρίτη θα δουν οι δικαιούχοι τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

 

Μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016, ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι «αναρτήθηκαν τα Προσωρινά Δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους τη Δευτέρα. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από τη βασική ενίσχυση, που σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ ανέρχεται στα 1,2 δις, θα είναι το 90%, δηλαδή 1,1 δις ευρώ, που αποτελεί το 50% της συνολικής άμεσης ενίσχυσης».

Και πρόσθεσε: «Σε αυτά θα προσθέσω μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη ακόμη τουλάχιστον 200 εκατ., που αφορούν όλες τις εκκρεμότητες από το 2008 ως το 2014. Με άλλα λόγια η ύπαιθρος θα ενισχυθεί αυτές τις ημέρες με το ποσό των 1,3 δις, πράγμα που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική δραστηριότητα. Θέλω να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα:
1) Πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που σημαίνει επαναπροσδιορισμός όλων των δικαιωμάτων (μιλάμε για 720 χιλιάδες δηλώσεις),
2) Στις περισσότερες χώρες δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λ.π. δεν θα πληρώσουν εντός του 2015 ή άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η πιο οργανωμένη αγροτική χώρα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία κ.λ.π. θα πληρώσουν εντός του Δεκέμβρη και
3) Τα ποσά της νέας ΚΑΠ, που βέβαια είχε συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι τουλάχιστον κατά 10% μικρότερα».

Πάντως οι δικαιολογίες του ΥπΑΑΤ ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και ότι οι 90.000 δηλώσεις νεοεισερχόμενων στο σύστημα περιπλέκουν την κατάσταση, δεν ευσταθούν για μια χώρα κράτος μέλος της ΕΕ. Η ΚΑΠ έχει αργήσει ένα ολόκληρο χρόνο να εφαρμοστεί. Όσον αφορά στην ημερομηνία των πληρωμών στις άλλες χώρες της ΕΕ, οι Έλληνες αγρότες έχουν πολύ μεγαλύτερες υποχρεώσεις (πληρώνουν με το μεγαλύτερο ΦΠΑ στην ΕΕ), ενώ παράλληλα έχουν και τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που ψηφίστηκαν στο τρίτο μνημόνιο το Καλοκαίρι και αναμένεται να έρθουν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Τεχνικές οδηγίες από ΟΠΕΚΕΠΕ

Όπως αναφέρει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, όσοι αγρότες έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση ΟΣΔΕ, με το email και τον κωδικό πρόσβασης που έχουν, μπορούν να μπουν στην εφαρμογή, αλλιώς απευθύνονται στο φορέα που έκαναν την αίτηση.

Επισημαίνεται ότι:

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης), για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραπάνω εφαρμογή

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ), μπορούν να απευθυνθούν στο Φορέα για την ενημέρωσή τους.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας, με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από το Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) κατά την υποβολή της αίτησής σας.
Την Δευτέρα η πληρωμή για την ενιαία ενίσχυση 2015
Αναρτήθηκαν από το μεσημέρι τα προσωρινά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, κάτι που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους την ερχόμενη Δευτέρα.

Έτσι, θα αποδοθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ (το μισό της άμεσης ενίσχυσης). Στο ποσό αυτό, θα προστεθούν, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 200 εκ., τα οποία ήταν οι εκκρεμότητες από το 2009 έως το 2014.
«Η ύπαιθρος θα ενισχυθεί με 1,3 δισ., που θα συμβάλλει στην οικονομική δραστηριότητά της», είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως:

– πρώτον, πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (κάτι που σημαίνει την ύπαρξη νέων δεδομένων, τα οποία απαιτούν τον επαναπροσδιορισμό από την αρχή όλων των δικαιωμάτων, που αφορούν 720.000 δηλώσεις),

– δεύτερον σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές – τρίτον, τα ποσά της νέας ΚΑΠ, είναι τουλάχιστον κατά τις 10% μικρότερα

agrotes (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize