Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΦΥΣΗ / Αυτοψία για τη διάσωση του κατεστραμμένου υδροβιότοπου

Αυτοψία για τη διάσωση του κατεστραμμένου υδροβιότοπου

Αυτοψία στον χώρο όπου και έχει προκληθεί μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή , στην εκβολή του Καρτερού ποταμού πραγματοποίησε  κλιμάκιο του Δήμου Ηρακλείου . Όπως άλλωστε είχε γράψει το neakriti.gr από νωρίς το πρωί , οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι κ.Πέτρος Ινιωτάκης και Χάρης Μαμουλάκης ,μαζί με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρίνο Παττακό ,είδαν από κοντά την τραγική εικόνα που επικρατεί στις εκβολές του Καρτερού ποταμού , τις οποίες και ασυνείδητοι μπάζωσαν , με αποτέλεσμα να καταστραφεί η χλωρίδα και πανίδας της περιοχής που μετατράπηκε σε έναν τεράστιο βούρκο.

Μάλιστα ειδικά μηχανήματα του δήμου, βρέθηκαν στην περιοχή , προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τη φυσική ροή και τον καθαρισμό της εκβολής για να υπάρχει επικοινωνία μέρους από το  ποτάμι προς  θάλασσα.

Ο αρμόδιος αντιδημαρχος Κ. Ινιωτάκης όπως είχε δηλώσει και την περασμένη Παρασκευή όποτε και ήρθε στο φως το θέμα από το neakriti.gr  θα στείλει έγγραφο στις εισαγγελικές αρχές ενημερώνοντας τες άμεσα και αναλυτικά για το πως έχει η κατάσταση με την υπόθεση πλέον να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ενώ να σημειωθεί ότι  οι αντιδήμαρχοι ενημέρωσαν και τις αρμόδιες αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καλώντας τες να παρέμβουν εδώ και τώρα για να λυθεί το θέμα σε μόνιμη βάση και να μην υφίσταται πλέον η αποκαρδιωτική εικόνα από τον υδροβιότοπο του Καρτερού .

Μία υπόθεση , η δημοσίευση της οποία προκάλεσε  αίσθηση και θύελλα αντιδράσεων τόσο από απλούς κατοίκους ,δημότες αυτής της πόλης, επισκέπτες που πηγαίνουν στον Καρτερό για το μπάνιο τους αλλά και περιβαλλοντικές ομάδες.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το neakriti.gr , το σημείο όπου εκβάλλει ο Καρτερός ποταμός, δυτικά της αμμώδους παραλίας της Αμνισού έχει μπαζωθεί το τελευταίο διάστημα από ασυνείδητους , οι οποίοι αν και τα κίνητρα τους παραμένουν άγνωστα, διέκοψαν εντελώς παράνομα και δίχως να υπολογίζουν το κόστος ,την επικοινωνία του ποταμού με τη θάλασσα και πλέον πρωταγωνιστεί ένας τεράστιος βάλτος με αμέτρητα νεκρά ψάρια, σκουπίδια και εστίες μόλυνσης με δυσωδία.

Αναμφίβολα έχει συντελεστεί μία άνευ προηγουμένου ,περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή με τις φωτογραφίες να αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του αφανισμού της χλωρίδας και της πανίδας καθώς  στις εκβολές του Καρτερού υπάρχει ελώδης έκταση και ζώνη αμμοθινών που προσελκύει  πολλά μεταναστευτικά πουλιά ενώ υπάρχει και πληθυσμός νεροχελωνών (Mauremis rivulata) φτιάχνοντας μέχρι και πρότινος φωλιές οι θαλάσσιες χελώνες.

Πλέον ολόκληροι πληθυσμοί ψαριών παραδόθηκαν αμαχητί αλλά και κεφαλόπουλα, ψάρια που εξαιτίας των ανέμων είχαν μετακινηθεί από τη θάλασσα στο ποτάμι και δυστυχώς δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν ξανά στο φυσικό του περιβάλλον , με το δεδομένο ότι το ποτάμι στέγνωσε , το οξυγόνο τους έπαψε να υφίσταται και αυτά βρήκαν τραγικό θάνατο.

 

Άμεση αντίδραση από τη δημοτική αρχή Ηρακλείου

‘Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Ηρακλείου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Πέτρο Ινιωτάκη να μην κρύβει την οργή και το θυμό του για την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο υγροβιότοπο.

«Αυτή είναι μία άκρως απαράδεκτη πρακτική που παρατηρείται και  κατά τη γνώμη μου δεν είναι τωρινή αλλά παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες  μπαζώνονται οι εκβολές του ποταμού Καρτερού και καταστρέφεται ένας  να από  τους ελάχιστους υγροβιότοπους  που υπάρχουν στο Δήμο Ηράκλειου και να πλήττεται η βιοποικιλότητα της περιοχής με ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον

Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση η υπόθεση θα πάρει  άλλες διαστάσεις και τον δρόμο της δικαιοσύνης. ‘Άμεσα θα κινηθούμε  να αποκαταστήσουμε τη ζημιά και έχω ήδη ενημερώσει και τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας του Δήμου κ. Παττακό και τη Δευτέρα θα μεταβούμε με κλιμάκιο για μία πρώτη αυτοψία της περιοχής και θα πράξουμε τα δέοντα με τη ελληνική  δικαιοσύνη. Εδώ πρόκειται για εντελώς ασυνειδησία ορισμένων , που δεν σεβάστηκαν στο ελάχιστο την περιοχή , την χλωρίδα και την πανίδα της .

Ο δήμος θα κινηθεί άμεσα να  αποκαταστήσει την εκβολή, να γίνεται η ροή του χείμαρρου προς τη θάλασσα  χωρίς να αλλοιώνεται η φυσική ροή του ποταμιού και έχουμε ήδη προβλέψει για το 2016 χρήματα, ύψους  15.000 ευρώ για να εκπονήσουμε μελέτη αποκατάστασης του Καρτερού ποταμού και σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις  και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης  θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη σημασία όχι μόνο αυτού του υγροβιότοπου αλλά όλων  των υγροβιότοπων ώστε όχι απλά να αποκαταστήσουμε την καταστροφή αλλά και να εκπαιδεύσουμε τους  Ηρακλειώτες  να σέβονται τα ελάχιστά ο8ικοσυστήμτα  τα οποία διαθέτει ο δήμος μας  . Αυτή η καταστροφή  μας προσβάλλει και σαν Κρητικούς και σαν πολίτες, προσθέτει με έμφαση ο κ. Ινιωτάκης.

 

Οργή και αγανάκτηση από τους κατοίκους της περιοχής

«Είμαι μόνιμος κάτοικος Καρτερού αλλά η εικόνα που αντίκρυσα δεν μπορεί να περιγραφεί και η  κατάσταση είναι απαράδεκτη. Πήγαν και μπάζωσαν τον ποταμό ανεγκέφαλοι με τεράστιες ποσότητες χώματος και πέτρας προκειμένου να περνάνε με τα οχήματα τους δίχως να υπολογίσουν ότι υπάρχει ζωή στις εκβολές του ποταμού» υπογραμμίζει με οργή ο κ. Γιάννης Μαυροειδής, κάτοικος του  Καρτερου .

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Νέα Κρήτη

Check Also

Κρήτη – Το εντυπωσιακό βίντεο της διάσωσης των κολυμβητών από το Λιμενικό

zarpanews.gr Περιπέτεια για τρεις κολυμβητές που την Τετάρτη το μεσημέρι, παρασύρθηκαν από την θάλασσα στην …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize