Αυξημένες οι εγγραφές των νηπίων και προνηπίων στο Ρέθυμνο

Τεκμηρίωση για ελάχιστο αριθμό νηπίων

nipiagogio

Ο ελάχιστος αριθμός των (7)  επτά νηπίων είχε θεσμοθετηθεί πριν 31 χρόνια που ήταν άλλες οι  εκπαιδευτικές – κοινωνικές συνθήκες. Ήταν ένα κίνητρο τότε, για να γίνουν νηπιαγωγεία, παρόλο που η φοίτηση δεν ήταν υποχρεωτική.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί λόγοι (υπογεννητικότητα, συσσώρευση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα) οδήγησαν στη μείωση του αριθμού των παιδιών στα νηπιαγωγεία των μικρών  χωριών και αύξηση στα αστικά κέντρα. Θέλοντας να τονώσουμε τα μικρά χωριά κρίθηκε αναγκαία η μείωση του ελάχιστου αριθμού παιδιών ανά τμήμα, από 7 σε 5. Ταυτόχρονα κρίθηκε αναγκαία η αντίστοιχη προσαρμογή του αριθμού των νηπίων (4-6 ετών) στα αστικά κέντρα και προτάθηκε ως ελάχιστος αριθμός το 14.

Θεωρούμε, ότι από παιδαγωγικής πλευράς και ανταποκρινόμενο το ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ  στην Ελληνική πραγματικότητα, η αναλογία 14  παιδιά ανά νηπιαγωγό είναι ορθή.  Αυτό θα επιφέρει όχι κλείσιμο νηπιαγωγείων αλλά αντιθέτως εξασφαλίζεται και η εγγραφή των  νηπίων ηλικίας 4 ετών (προνήπια) σε αυτά.

Τα νηπιαγωγεία είναι υποχρεωμένα, βάσει του νόμου 1566/1985 να εγγράφουν    νήπια ηλικίας 4-6 ετών (νήπια και προνήπια), διότι σύμφωνα με αυτόν το νόμο η φοίτηση είναι διετής (Ν. 1566/1985, άρθρο 3, παράγραφος 3).

Νήπια και προνήπια για τη σχολική χρονιά που μας έρχεται είναι  193.283 (νήπια 98. 122 και προνήπια 95. 161). Έως και  σήμερα εγγράφονται κάθε χρόνο περίπου 150.000 παιδιά. Μένουν εκτός περίπου 45.000 προνήπια. Ο ελάχιστος αριθμός 14 διασφαλίζει την εγγραφή μεγάλου αριθμού προνηπίων.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ αντιθέτως ενδυναμώνονται και ισχυροποιούνται και θα χρειαστεί ίσως να γίνουν επιπλέον τμήματα εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize