Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΠΝΕΥΜΑ / Αρχαία Άπτερα – Ξενάγηση στην.. Πομπηία της Κρήτης

Αρχαία Άπτερα – Ξενάγηση στην.. Πομπηία της Κρήτης

Αρχαία Άπτερα: Μοναδικός χώρος πολιτισμού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η μικρή «Πομπηία» της Κρήτης όπως την έχουν αποκαλέσει εξαιτίας των μνημείων της που σώζονται σε μεγάλο ύψος, μετά τις εργασίες αποκατάστασης της που ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015,είναι και φέτος έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της.

Ένα μοναδικό βίντεο που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων για το έργο «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, παρουσιάζει σήμερα το neakriti.gr.

 

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας και στην ανάδειξη του μνημείου με την ήπια διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

Κύρια αιτία καταστροφής του αποτέλεσε η συστηματική λειτουργία ασβεστοκαμίνου η οποία εγκαταστάθηκε στο κέντρο του κοίλου και χρησιμοποίησε τα ασβεστολιθικά αρχιτεκτονικά μέλη ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ασβέστη.

Το έργο της Αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας περιλάμβανε εργασίες καθαρισμού και κυρίως εργασίες αποκατάστασης του μνημείου και διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου του, καθώς και εργασίες έρευνας, τεκμηρίωσης και πληροφόρησης.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2015 αποδόθηκε στο κοινό το αρχαίο θέατρο της Απτέρας παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, εκπροσώπων αρχών και φορέων του τόπου, καθώς και του προέδρου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρου Μπένου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικού ύψους 2.440.000 ευρώ.

Το έργο περιλάμβανε την αναστήλωση του κοίλου, την κατάχωση τμήματος της ευαίσθητης αργολιθοδομικής θεμελίωσης των εδωλίων, την ανάταξη λιθοπλίνθων των παρόδων στις αρχικές τους θέσεις, τη συντήρηση και αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος.

arxaia aptera

Check Also

Κρήτη – Έστησαν «παγίδα» σε επιχειρηματία για … επιχορήγηση

www.neakriti.gr Νέα απάτη με τους επιτήδειους να υποστηρίζουν ότι υπάρχει επιδότηση από το ΕΣΠΑ Το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize