Breaking News
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / «Αντί για να ενισχύσει τους δήμους, το κράτος, τους φορολογεί σαν μεγαλοεισοδηματίες ακινήτων»

«Αντί για να ενισχύσει τους δήμους, το κράτος, τους φορολογεί σαν μεγαλοεισοδηματίες ακινήτων»

Πάνω από 250.000 ευρώ, φόρο, θα κληθεί να πληρώσει φέτος ο Δήμος Ρεθύμνου σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Στέλιου Σπανουδάκη, ο οποίος κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία του κράτους απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία πλέον φορολογείται σαν να επρόκειτο για μεγαλοεισοδηματία ακινήτων.

spanoudakis

Οι αλλαγές αυτές στην φορολόγηση των δήμων έρχονται την ώρα που λειτουργούν ήδη στο κόκκινο με τη ΣΑΤΑ σε αναστολή, τα έσοδα σε περικοπή και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων των δήμων από ακίνητα με 26% και προκαταβολή 55% του επόμενου οικονομικού έτους, όροι δυσβάσταχτοι.

Αυτή η αύξηση φορολογίας θα επιφέρει δυσμενή τροποποίηση του προϋπολογισμού των δήμων αφενός και περιορισμό των έργων τους αφετέρου.

giorgos marinakis

Σε σχετική επιστολή του στην ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης αναφέρει:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε με την εφαρμογή της ανωτέρω νομοθεσίας επικρατεί ο παραλογισμός, ενώ οι Δήμοι λειτουργούν στα όρια της κατάρρευσης τόσο σε επίπεδο κρατικών επιχορηγήσεων όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, με ΚΑΠ που υπολείπεται κατά πολύ της μισθοδοσίας του προσωπικού που απασχολούν (πχ για το Δήμο Ρεθύμνης το ποσό της ΚΑΠ υπολείπεται κατά 2.000.000,00 ετησίως του ποσού της μισθοδοσίας του προσωπικού του) στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους με μισθώσεις ακινήτων, προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους και κυρίως την ασφαλή μισθοδοσία των υπαλλήλων τoυς, από τις διατάξεις των αρ. 44, 45 & 46 του ν. 4172/2013 που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη φορολογική χρήση έτους 2014, απορρέει ότι οι Δήμοι:

1. φορολογούνται αυτοτελώς στα εισοδήματά τους από μισθώσεις της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 26 %, και
2. οφείλουν να προκαταβάλουν φόρο κερδών για την τρέχουσα φορολογική χρήση σε ποσοστό 55% επί του φόρου της προηγούμενης φορολογικής χρήσης. Δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι για το έτος 2015 να προϋπολογίσουμε και να αφαιρέσουμε από τα έσοδά μας τον αναλογούντα φόρο και την προκαταβολή του επόμενου έτους.

Αυτό έχει ως συνέπεια άλλη μια αναγκαστική τροποποίηση του Προϋπολογισμού μας με δυσμενέστερες προβλέψεις, περικοπές έργων αλλά και διακινδύνευση της τακτικής μισθοδοσίας των υπαλλήλων μας.

Επίσης, επισημαίνουμε το άτοπο, ότι ενώ το κεντρικό κράτος παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού στους δήμους εξασφαλίζοντας έτσι χωρίς κόπο και έξοδα τα εισοδήματα του (σε ποσοστό 30% για συμβάσεις έως 30/5 και σε ποσοστό 50% για συμβάσεις μετά την 30/5) και ταυτόχρονα οι δήμοι έχουν κάθε αστική και ποινική ευθύνη από την όλη διαδικασία της εκμετάλλευσης του αιγιαλού, συγκαταλέγει και αυτές τις μισθώσεις στα έσοδα των δήμων και τα υποβάλλει στο παραπάνω καθεστώς φορολόγησης. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των πενιχρών εσόδων των δήμων σε τέτοιο βαθμό που να εκλείπει πλέον κάθε ενδιαφέρον για τη διαδικασία παραχώρησης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού με τρομακτικές συνέπειες για την ασφάλεια των λουομένων και την εικόνα των παραλιών.

Οφείλουμε λοιπόν, ως Ο.Τ.Α. να αντικρίσουμε τη γενική θεώρηση του φορολογικού συστήματος που εκλαμβάνει τους Δήμους ως ιδιώτες εισοδηματίες εκμετάλλευσης ακινήτων χωρίς να συνυπολογίζονται τα ελλείμματα της μισθοδοσίας τους και η περικοπή των νομοθετημένων πόρων τους, και να καταστήσουμε σαφές ότι είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε κατάρρευση, αν δεν ανακληθούν τέτοιες ρυθμίσεις».

 

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Στην Αθήνα ο Γιώργος Μαρινάκης για δήμο και ΔΕΥΑΡ

                 Στην Αθήνα θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης …

Σχόλια

Font Resize