Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Αλλαγές στην 35ετία με πέντε μεγάλες ανατροπές για 400.000 ασφαλισμένους
Βαγγέλης Μανιουδάκης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου

Αλλαγές στην 35ετία με πέντε μεγάλες ανατροπές για 400.000 ασφαλισμένους

Νέο τοπίο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που θα επηρεάσει τις συντάξεις περισσότερων από 400 χιλ. εργαζόμενων:

1. Αυξάνεται άμεσα, έως 6 μήνες, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, εφόσον συμπληρώνουν μέσα στο 2015 και μετά την ψήφιση του νόμου, στις 14/08/2015, το 58ο ή το 59ο έτος, αν πρόκειται για μισθωτούς με ασφάλιση σε Δημόσιο, ΙΚΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, και το 60ό έτος, αν πρόκειται για ασφαλισμένους στα Ταμεία των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ).

2. Θεσπίζεται όριο ηλικίας για τους παλαιότερους -μέχρι το 1982- ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας μόλις συμπλήρωναν την 35ετία, τώρα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το 58ο έτος και να συνταξιοδοτηθούν με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας! Αυτή η διάταξη εγκλωβίζει χιλιάδες ασφαλισμένους και ανεβάζει την ηλικία αποχώρησης έως και 7 έτη.

3. Αυξάνεται το όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους (κυρίως του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ) που συμπλήρωσαν 37 έτη έως το 2012 αλλά συμπληρώνουν το 60ό έτος μετά το νέο νόμο. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει και αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και επιπλέον έτη ασφάλισης, πέραν και των 40 ετών. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που είχε 37 έτη το 2012, και ήταν 56 ετών, αν συμπληρώνει το 60ό έτος το 2016 θα φορτωθεί 5 μήνες επιπλέον στην ηλικία αποχώρησης και θα συνταξιοδοτηθεί στα 60,5 με συνολικό χρόνο ασφάλισης 41 έτη.

4. Διατηρείται το παλιό καθεστώς για τον υπολογισμό της σύνταξης για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα, βάσει των καταστατικών διατάξεων των Ταμείων τους, να δηλώσουν αποχώρηση για σύνταξη στην υπηρεσία τους μέχρι 31/12/2014 και να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015, χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού.

5. Καταργείται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία στο Δημόσιο.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Βαγγέλη Μανιουδάκη, δε γίνεται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι με τις εισφορές τους από τον ιδιωτικό τομέα, να πληρώνουν για 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και ακόμα 1 περίπου εκατομμύριο εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να γίνουν τομές και νέα μέτρα, πιο δίκαια.

Βαγγέλης Μανιουδάκης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
Βαγγέλης Μανιουδάκης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου

Check Also

Ρέθυμνο – Αλλάζουν τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων – Πίνακας

Προς το επιβατικό κοινό Τροποποίηση δρομολογίων από και προς Αεροδρόμιο Χανίων  από  Τρίτη 08  Ιανουαρίου …

Σχόλια

Font Resize