Ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς επιβατική σύνδεση με Πειραιά το λιμάνι Ρεθύμνου

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=wl5FOcoPsL4[/embedyt]

Παραμένει σε αναπτυξιακό αδιέξοδο η πόλη και ο νομός του Ρεθύμνου, καθώς για μία ακόμη χρονιά δε θα διαθέτει πύλη εισόδου από αέρος και από θαλάσσης παρά τις όποιες προσπάθειες πολιτικών ιθυνόντων και φορέων της αγοράς. Τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη ναυτική εταιρεία που είχαν συσταθεί δεν κατάφεραν να συνδέσουν το λιμάνι του Ρεθύμνου με αυτό του Πειραιά με αποτέλεσμα το πλοίο που είχε γίνει απόπειρα να ναυλωθεί στο δρομολόγιο, να σαπίζει σήμερα στα ανοικτά της Σαλαμίνας. Και από 40 κύματα δεν πέρασε μόνο το παροπλισμένο σήμερα πλοίο, αλλά και ο γραμματέας της πρώτης εταιρείας και δημοτικός σύμβουλος Όθωνας Χριστουλάκης ο οποίος είχε συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία, όπως και ο Πρόεδρος της δεύτερης εταιρείας Νίκος Σιλιγάρδος, ο οποίος βρέθηκε οικονομικά υπόλογος με την προσωπική του περιουσία για χρέη άνω των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ!

Η απογοήτευση και ο θυμός ξεχειλίζει γιατί μπορεί και να χάθηκαν οι όποιες ευκαιρίες από λανθασμένους χειρισμούς, όπως η επιλογή ναύλωσης γέρικου πλοίου, αλλά ίσως και αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση, συμπόρευση και ομοψυχία στον κοινό σκοπό, να ήταν σήμερα τα πράγματα διαφορετικά. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είχε φέρει το Ρέθυμνο από σχεδόν ουραγό στην ανάπτυξη και την τρίτη από το τέλος θέση ανά την Ελλάδα, στην έβδομη, όμως τώρα χωρίς ένα πλοίο να συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος και στη μεταφορά των προϊόντων του πρωτογενή τομέα στην καρδιά της χώρας, η τοπική οικονομία ματώνει καθημερινά χωρίς προοπτική ανάπτυξης.

Κανείς δεν τρέφει πλέον ψευδαισθήσεις, θεωρείται δεδομένο ότι και αυτή η τουριστική περίοδος θα περάσει χωρίς επιβατικό πλοίο στο λιμάνι του Ρεθύμνου, το οποίο είναι μεν δεύτερο σε εμπορική κίνηση ανά την Κρήτη, μετά το λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι το λιμάνι της Σούδας δεν μπορεί να φέρει εις πέρας παραπάνω εμπορική δραστηριότητα λόγω της νατοϊκής βάσης που φιλοξενεί. Όσο για την κρουαζιέρα; Μάλλον και φέτος τα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίσουν το λιμάνι του Ρεθύμνου θα μετρηθούν μετά βίας στα δάχτυλα του ενός χεριού..

Νίκος Σιλιγάρδος Τέως Πρόεδρος Ναυτικής Εταιρείας
Νίκος Σιλιγάρδος Τέως Πρόεδρος Ναυτικής Εταιρείας
Όθωνας Χριστουλάκης Πρώην Γραμματέας Ναυτικής Εταιρείας
Όθωνας Χριστουλάκης Πρώην Γραμματέας Ναυτικής Εταιρείας

limani rethymnou (1) limani rethymnou (4) limani rethymnou (6) limani rethymnou (5) limani rethymnou (2) limani rethymnou (3)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize