Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / «Αγαπητέ Μαριάνο, έπιασες τον ταύρο από τα κέρατα…»
Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην λήξη του συνεδρίου τους στη Μαδρίτη. | AP Photo/Francisco Seco

«Αγαπητέ Μαριάνο, έπιασες τον ταύρο από τα κέρατα…»

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην λήξη του συνεδρίου τους στη Μαδρίτη. | AP Photo/Francisco Seco
Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην λήξη του συνεδρίου τους στη Μαδρίτη. | AP Photo/Francisco Seco

 

Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη ήταν μια τελετή αποθέωσης του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, από τους συντηρητικούς ομολόγους του, ενώ ετοιμάζεται να διεκδικήσει πάλι την εξουσία στις  20 Δεκεμβρίου.

Μαζικά οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ηγέτες της Ε.Ε. -πρώην και νυν- συγκεντρώθηκαν για να χειροκροτήσουν τον Ραχόι (μεταξύ αυτών η Άνγκελα Μέρκελ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι) δηλώνοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη τους στην πολιτική που εφάρμοσε ο Ισπανός ηγέτης την τελευταία τετραετία.

Ετσι η κομματική συγκέντρωση στην ουσία εξελίχθηκε στο πρώτο προεκλογικό γεγονός της περιόδου που επίσημα ξεκινά την Δευτέρα όταν ο Ραχόι υπογράψει το διάταγμα για την προκήρυξη των εκλογών.

Ο Ραχόι αρπάζοντας την ευκαιρία, χρησιμοποίησε την ομιλία του για να υποστηρίξει ότι οι πολιτικές του είναι αυτές που έσωσαν την χώρα από την οικονομική άβυσσο, στο χείλος της οποία παράπαιε, όπως είπε, όταν την ανέλαβε το 2011  από τους Σοσιαλιστές.

Επιτέθηκε σε όλους τους αντιπάλους του με ιδιαίτερη σφοδρότητα- και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους νέο κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos).

Οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι οι μοναδικές αξιόπιστες, υποστήριξε ο Ραχόι κατηγορώντας τους Σοσιαλιστές ότι το μόνο επίτευγμα τους ήταν «τα εκτός ελέγχου ελλείμματα και η καταστροφή των θέσεων εργασίας».

Μετά έστρεψε τα βέλη του στους φιλελεύθερους Πολίτες – τρίτη ή τέταρτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις- που τους χαρακτήρισε «νέους και παλιούς δημαγωγούς».

Σε όλη την Ευρώπη και στην Ισπανία, είπε, εμφανίζονται όλων των ειδών τα κόμματα που υποστηρίζουν ότι «μπορούν να τα διορθώσουν όλα σε μισή ώρα και δεν έχουν δει ποτέ την εξουσία».

Μόνο καλά λόγια είχε για τον Ραχόι, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Σαρκοζί, που ευελπιστεί κάποια στιγμή να επιστρέψει κι αυτός στην εξουσία.

Εξέφρασε «την περηφάνια του επειδή μπορεί να υπολογίζει σε ένα τέτοιον πρωθυπουργό» και υποσχέθηκε να επιστρέψει στην Ισπανία τον Δεκέμβριο μετά την νίκη του φίλου του Μαριάνο.

Ανγκελα Μέρκελ- Μαριάνο Ραχόι στη σύνοδο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στη Μαδρίτη
Ανγκελα Μέρκελ και Μαριάνο Ραχόι | AP Photo/Francisco Seco

Την σκυτάλη των επαίνων πήρε και η Μέρκελ, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση της στον Ραχόι και τις μεταρρυθμίσεις της.

«Αγαπητέ Μαριάνο, είμαστε εδώ στην Ισπανία, που έχει περάσει δύσκολες εποχές, όπως το πέρασμα από την δικτατορία στην δημοκρατία και την κρίση, για να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η χώρα είναι ένα εκπληκτικό μέλος και να σου ευχηθούμε, αγαπητέ Μαριάνο, καλή τύχη και επιτυχία στις εκλογές».

Η Ισπανία βγήκε από την κρίση, τόνισε η Μέρκελ, και η χώρα τώρα είναι διαφορετική χάρη στον Ραχόι, που «έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα, υιοθετώντας δύσκολα μέτρα με αποτέλεσμα τώρα να έχουν δημιουργηθεί επιπλέον ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και οι πολίτες να μπορούν να προχωρήσουν μπροστά». 

«Δεν λέμε ψέμματα στους πολίτες και δουλεύουμε σκληρά» κατέληξε η καγκελάριος κάνοντας αναφορά στις πολιτικές που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

efsyn.gr

Σοφία Πολίτη

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

Καρλ-Εριβάν Χάουμπ – Ο Γερμανός κροίσος, φίλος της Μέρκελ, που αγνοείται – Εξαφανίστηκε στις Άλπεις

ΑΠΕ - ΜΠΕΕίναι επικεφαλής του ομίλου Tengelmann, φωτογραφία: apimages Οι ιταλικές και ελβετικές υπηρεσίες διάσωσης …

Σχόλια

Font Resize