Αρχική / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι – Νέο αλαλούμ με τον ΦΠΑ των ιδιωτικών – εμπλοκή και της κ.Σαββαΐδου

Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι – Νέο αλαλούμ με τον ΦΠΑ των ιδιωτικών – εμπλοκή και της κ.Σαββαΐδου

mathites

«Στον αέρα» είναι το καθεστώς με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς εκπνέει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η παράταση που είχε δοθεί αρχικά για την επιβολή ΦΠΑ 23%, χωρίς να υπάρχει ούτε νέα παράταση ούτε οδηγία για την εφαρμογή από την ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.

Οπως ανέφερε το Mega στο κεντρικό του δελτίο, θα έπρεπε να έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Οικονομικών προς την ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ.Κατερίνα Σαββαΐδου να προχωρήσει στη σύνταξη της σχετικής οδηγίας, κάτι που δεν έχει συμβεί. Την ίδια ώρα, δεν έχει ανακοινωθεί νέα παράταση για την εφαρμογή της επιβολής του 23%.

Ετσι, διατηρείται το «θολό τοπίο» τόσο για σχολεία και φροντιστήρια όσο και για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και μαθητές που φοιτούν σε αυτά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν δεν υπάρξει νέα παραταση -και αν ακολούθως δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα- από τη Δευτέρα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια υποχρεούνται να κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα δίδακτρα με ΦΠΑ 23%, και αυτό μάλιστα όχι μόνο για τον τρέχοντα μήνα αλλά και αναδρομικά από τον Ιούλιο που ισχύει το μέτρο.

Μέσω επιτροπής που έχουν συγκροτήσει, οι γονείς έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητώντας την κατάργηση του ΦΠΑ τονίζοντας ότι χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία και θα πάνε στα δημόσια.

Έντονα αντιδρούν και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, που εκτιμούν ότι έτσι θα κινδυνεύσουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Mega, σκοπεύει να βρει ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφύγει την επιβολή του ΦΠΑ, μέχρι το Νοέμβριο.

Ζητήθηκε η παραίτηση της κ.Σαββαΐδου
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες έχει κλιμακωθεί η σχέση της κυβέρνησης με την κ.Σαββαΐδου λόγω διώξεων εναντίον της για παράβαση καθήκοντος.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να ζητήθηκε να επικοινωνήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την κ.Σαββαΐδου για να ζητήσει να «διευκολύνει» την κυβέρνηση.

Η  θέση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων είναι μόνιμη, πενταετούς διάρκειας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπέμψει τη γενική γραμματέα, παρά μόνο να ζητήσει την παραίτησή της.

ethnos.gr

 

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Σχόλια

Font Resize