Άγιος Νικόλαος - Πρόγνωση καιρού
Ηράκλειο - Πρόγνωση καιρού
Ρέθυμνο - Πρόγνωση καιρού
Χανιά - Πρόγνωση καιρού
Breaking News
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Φάρμακο που προοριζόταν για τη νόσο Αλτσχάιμερ βάζει τέλος στα σφραγίσματα

Φάρμακο που προοριζόταν για τη νόσο Αλτσχάιμερ βάζει τέλος στα σφραγίσματα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Τη φυσική διαδικασία αναγέννησης των δοντιών φαίνεται να ενισχύει ένα φάρμακο που δοκιμάζεται κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Μάλιστα, σπεύδουν να προβλέψουν ότι στο μέλλον ίσως οι οδοντίατροι να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στη λύση του σφραγίσματος ενός χαλασμένου δοντιού.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο Scientific Reports ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Σαρπ, η δραστική ουσία Tideglusib (ένας ισχυρός, εκλεκτικός και μη αναστρέψιμος μικρομοριακός μη-ATP-ανταγωνιστικός αναστολέας της GSK3) ενεργοποιεί τα βλαστικά κύτταρα στο κέντρο του χαλασμένου δοντιού και επιταχύνει την αποκατάσταση μικρών ρωγμών και οπών. Δηλαδή, ενώ ένα δόντι από μόνο του διαθέτει μια περιορισμένη ικανότητα αυτο-αποκατάστασης, το φάρμακο τονώνει την φυσική διαδικασία αναγέννησης, προκειμένου να κλείνουν ακόμη και μεγαλύτερες τρύπες, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι όταν η οπή στο δόντι γεμίζει με ένα βιοδιασπώμενο σφουγγαράκι κολλαγόνου διαποτισμένο με τη δραστική ουσία Tideglusib, δημιουργείται νέα οδοντίνη και μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει συντελεστεί η ανάπλασή του.

Προς το παρόν, η θεραπεία δοκιμάζεται και σε δόντια αρουραίων, που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα από των ποντικιών. Αν όλα πάνε καλά, έως το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Σχεδόν κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχει χαλασμένα δόντια κάποια στιγμή. Πρόκειται για ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται θεραπεία. Σκοπίμως προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι που να είναι πραγματικά απλό, γρήγορο και φθηνό», εξηγεί ο Δρ Σαρπ.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι ακόμη και με τη νέα θεραπεία, οι οδοντίατροι θα πρέπει να αφαιρούν πρώτα τα σαθρά τμήματα του δοντιού. «Συγγνώμη, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα γλιτώσετε από τον τροχό», παραδέχεται ο Δρ Σαρπ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr

Ιωάννα Καψάλη

Απόφοιτη Ψηφιακών Μέσων - Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
Έχει τίτλους γνώσεων στη διακόσμηση και στη γραφιστική
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπά τις τέχνες - από το τραγούδι μέχρι τη ζωγραφική

Check Also

Διακήρυξη 6 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για διακρατική συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου και της από κοινού διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία

Διακήρυξη 6 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για διακρατική συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου και της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *