Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΥΖΙΝΑ / Τα καλύτερα πιτάκια με χορταρικά στο Ρέθυμνο τα φτιάχνει η αγαπημένη μας Γωγώ Πρινιωτάκη για την Crete Doc!

Τα καλύτερα πιτάκια με χορταρικά στο Ρέθυμνο τα φτιάχνει η αγαπημένη μας Γωγώ Πρινιωτάκη για την Crete Doc!

Η ποικιλία από χόρτα που μπορεί να βρει κάποιος στην Κρήτη είναι τεράστια, έτσι συναντάμε συχνά διάφορους τρόπους αξιοποίησης τους σε μαγειρικές πανδαισίες. 

Η μεγάλη, όμως  και ειλικρινής αλήθεια βέβαια είναι ότι όπως κι αν δοκιμάσεις τα χόρτα, παραμένουν αυθεντικά στη γεύση όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά και οι χορτόπιτες είναι το κάτι άλλο!

Η Γωγώ Πρινιωτάκη μάς έδειξε σήμερα στο Ρέθυμνο, πως φτιάχνει τα δικά της χορτοπιτάκια με τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει, όμως προθυμοποιήθηκε να δείξει και να μοιραστεί και με τους αναγνώστες της CreteDoc τα μυστικά της!

Ας απολαύσουμε τη διαδικασία!

 

Υλικά

για τη ζύμη

1 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

χυμό από 1/2 λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι

1 ρακοπότηρο λάδι

1 μπρίκι (μεσαίο) χλιαρό νερό

 

για το μείγμα 

2 ματσάκια μάραθο

2 μάτσα άγρια πράσα

2 κιλά σπανάκι

αλάτι

πιπέρι

κύμινο

1 κρασοπότηρο λάδι

1 ποτήρι νερό

 

Εκτέλεση

για τη ζύμη

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά καλά μέχρι να γίνει το ζυμάρι.

tip! Αν κολλάει το ζυμάρι, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας.

Δημιουργούμε μπάλες και τις περνάμε από ειδικό παρασκευαστή φύλλου στο νούμερο 1 για να πάρουν ένα σχήμα οβάλ.

tip! Προτού ακουμπήσουμε ζυμάρι στο τραπέζι μας, ρίχνουμε αλεύρι. Αυτό ισχύει και για τις μπάλες ζυμαριού που αλευρώνουμε περιμετρικά προτού περαστούν από τον παρασκευαστή φύλλου.

για το μείγμα

Πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά μας, τα κόβουμε και τα τσιγαρίζουμε έως ότου προσθέσουμε τα μπαχαρικά μας. Προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά ή όσο χρειάζεται να πάρουν βράση και να δείξουν ότι έχουν ψηθεί.

tip! Προσοχή, μην αφήσετε τα χορταρικά να ψήνονται αρκετή ώρα για να μη λιώσουν!

Έπειτα τα αφήνετε να στραγγίζουν καλά καλά τα υγρά σε ένα σουρωτήρι.

ξεκινάει η παραγωγή

Παίρνουμε μία – μία κάθε μπάλα που δημιουργήσαμε και την περνάμε ξανά από τον παρασκευαστή, αυτή τη φορά στο νούμερο 6. Έτσι δημιουργείται μια μακριά λωρίδα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να μοιράσουμε με ένα κουτάλι σούπας μείγμα από τη μία πλευρά της λωρίδας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Έπειτα διπλώνουμε το φύλλο για να κλείσουμε το μείγμα και με ένα στρογγυλό αντικείμενο κόβουμε τα πιτάκια.  

Τα διαχωρίζουμε από την περιττή ζύμη.

Και με ένα πιρούνι κλείνουμε περιμετρικά τα πιτάκια για να μην ανοίξει το φύλλο.

tip! Καλό είναι να δημιουργήσουμε με το πιρούνι λίγες τρύπες στο πιτάκι για να μπορούν να φεύγουν τα υγρά, όταν τηγανίζουμε τα πιτάκια μας.

Η παραγωγή ολοκληρώθηκε επιτυχώς! Τώρα είναι έτοιμα για τηγάνισμα και απόλαυση!

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ηλιέλαιο και μόλις κάψει το λάδι τοποθετούμε στο τηγάνι όσα πιτάκια χωράει. Όταν τα πιτάκια πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα δείχνουν επιτέλους έτοιμα.

tip! Την ώρα που βγάζουμε τα χορτοπιτάκια από το τηγάνι, καλό είναι να έχουμε ένα ταψί με απλωμένο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.

Τα χορτοπιτάκια είναι έτοιμα για σερβίρισμα!

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!

Check Also

16 σεφ πάνε για κρητικά… χόρτα – Ανάμεσα τους και ο Ρεθυμνιώτης Μιχάλης Χάσικος

patris.gr Δεκαέξι μάγειρες απ’ όλη την Ελλάδα πήραν τα βουνά μαζί με τον σεφ Γιάννη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize