Άγιος Νικόλαος - Πρόγνωση καιρού
Ηράκλειο - Πρόγνωση καιρού
Ρέθυμνο - Πρόγνωση καιρού
Χανιά - Πρόγνωση καιρού
Breaking News
Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Τα δούναι και λαβείν( ; ) για να κλείσει η αξιολόγηση

Τα δούναι και λαβείν( ; ) για να κλείσει η αξιολόγηση

Στους «κλασικούς» συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης, στο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (που πιθανότατα αποχωρεί από τον θώκο μετά τις εκλογές στη Γαλλία) αλλά και στον αρμόδιο Eπίτροπο για τις Οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί απευθύνεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να επιτύχει την «απόψυξη» των ελληνικών διαπραγματεύσεων στο EWG της προσεχούς Πέμπτης.

Επιχειρεί επίσης να βρει συμμάχους για τη λείανση των πιέσεων για νέα μέτρα που ασκούνται από τους δανειστές και έχουν ως επίκεντρο τη μείωση του αφορολογήτου που βρίσκεται  -όπως ανέφερε η εφημερίδα Κεφάλαιο – στο τραπέζι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Προς το παρόν στην σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών οι προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα παραμένουν χαμηλές, όπως άλλωστε και στην υπουργική σύνοδο που θα ακολουθήσει στις 26 Ιανουαρίου (Εurogroup). Και η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα.

Όπως κάνουν σαφές εκπρόσωποι των θεσμών σε δημόσιες δηλώσεις τους – αλλά και σε κατ ιδίαν συνομιλίες – προς το παρόν στόχος και των δύο συναντήσεων του Ιανουαρίου είναι να γίνει αποτίμηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ουσιαστικά δεν κινήθηκαν καθόλου κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Παγωμένη» παραμένει και η πρόθεση των θεσμών να δώσουν «εντολή» στους επικεφαλής των κλιμακίων τους ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα για τέταρτη φορά, με στόχο την τεχνική συμφωνία επί της αρχής για την δεύτερη αξιολόγηση που μετρά πλέον καθυστέρηση μηνών (καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί το προηγούμενο Νοέμβριο).

Τα ραντεβού

Το ραντεβού τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών έχει οριστεί για το απόγευμα της Τετάρτης (17:00) στο Παρίσι, ενώ η συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί έχει οριστεί, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, για τις 13:00 την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντήσει στις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία που θα φτάσει εκεί για τη σύνοδο του EWG της Πέμπτης. Ωστόσο, προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου δεν έχουν οριστεί άλλες συναντήσεις κορυφής, χωρίς να αποκλείεται ο προγραμματισμός να αλλάξει.

Το Plan B της Αθήνας για να επέλθει η συμφωνία με τους δανειστές, ή άλλως το σχέδιο πολιτικής απεμπλοκής της αξιολόγησης, κομίζει σήμερα και αύριο σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και αύριο στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει την συνδρομή αμφοτέρων για να προχωρήσει άμεσα το εν λόγω σχέδιο – ένα σχέδιο, που βασίζεται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις Ελλάδας και δανειστών.

Πρόκειται για το σχέδιο που, όπως ήδη έχει γράψει το tvxs.gr προβλέπει επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018, καθώς και μείωση του αφορολόγητου πιθανότατα από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ.

Η επέκταση του «κόφτη» θα εστιάζει σε πιθανές περικοπές στο πεδίο των συντάξεων – εάν αυτό κριθεί αναγκαίο – μετά το 2018, ενώ η μείωση του αφορολόγητου σηματοδοτεί την αποδοχή ενός πάγιου αιτήματος του ΔΝΤ.

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά διεκδικεί μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει άμεσα τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση. Ταυτόχρονα, ο Ευκλεδης Τσακαλώτος επιμένει και στην πρότασή του για διατήρηση μεν των στόχων για τα πλεονάσματα στο 3,5% μετά το 2018, με το 2,5%  όμως να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους και το 1% σε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης όπως η μείωση της φορολογίας.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα σχέδιο επώδυνου συμβιβασμού μεν, αλλά με προοπτικές win-win εάν η Ελλάδα πάρει το «πράσινο φως» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και το «διαβατήριο» για την ποσοτική χαλάρωση.

Η πρόταση, στο γενικό της πλαίσιο, είναι ήδη γνωστή στην Κομισιόν και στη γαλλική κυβέρνηση, το ταξίδι Τσακαλώτου ωστόσο στοχεύει στο να κινητοποιηθούν άμεσα οι «φίλιες δυνάμεις» της Ευρώπης και να διασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη και του Βερολίνου επί του εν λόγω συμβιβασμού.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, εάν υπάρξει αυτή η σύμφωνη γνώμη, είναι η άμεση επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, αρχής γενομένης από την αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, για να κλείσει η πλήρης συμφωνίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύνοδος ΔΝΤ και βιωσιμότητα χρέους

Την Τετάρτη θα λάβει χώρα και άλλη μία κρίσιμη συνάντηση, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο λόγος για την πρώτη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2017 στην οποία -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν περιλαμβάνεται πρόθεση συζήτησης της έκθεσης για την Ελλάδα (η οποία εκκρεμεί προς έγκριση από το 2016 και θα περιλαμβάνει νέα πρόβλεψη για την βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους).

Η έκθεση αυτή και η έγκρισή της συνδέεται άμεσα με την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Και τούτο διότι η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών φοβάται πως μία αρνητική αποτίμηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (ακόμη και μετά τις αποφάσεις για τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που ελήφθησαν στις 5 Δεκεμβρίου) θα προκαλούσε νέα «παρατράγουδα» στις διαπραγματεύσεις, αντίστοιχα με αυτά που προκάλεσε το άρθρο Τόμσεν του Δεκεμβρίου (σ.σ. ουσιαστικά διέλυσε κάθε πιθανότητα προόδου στην τότε διαπραγμάτευση στην Αθήνα). Σημειώνεται ότι το άρθρο δημοσιοποιήθηκε μία μέρα πριν ξεκινήσουν διαβουλεύσεις…

Το γαλλικό στήριγμα και ο γερμανικός άξονας

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να ζητήσει τη στήριξη της γαλλικής πλευράς στις θέσεις της Αθήνας για τα πλεονάσματα και τα μέτρα που ζητείται να ληφθούν πριν και μετά το 2018.

Επιχειρεί επίσης να διαπιστώσει το κλίμα που θα υπάρξει στην σύνοδο του EWG της Πέμπτης αναφορικά με την επιστολή που έστειλε ο ΥΠΟΙΚ την παραμονή των Χριστουγέννων και με την οποία παράσχει σαφείς διαβεβαιώσεις για προηγούμενη συμφωνία με τους θεσμούς πριν από οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση για διανομή μερίσματος από υπεραπόδοση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν και γενικότερα η πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών θεωρεί επαρκείς τις διαβεβαιώσεις της επιστολής Τσακαλώτου.

Ωστόσο, εξηγούν, μένει να φανεί και ποια θέση θα έχουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη σύνοδο της Πέμπτης, δεδομένου ότι στις διαβουλεύσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο (έκτακτο EWG) μετά το θρίλερ του μερίσματος υπήρξε στοιχημένη αντίδραση. Αναδείχθηκε άξονας 5 κρατών που στήριξε το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος. Το γερμανικό «όχι» στα μέτρα βρήκε τέσσερις υποστηρικτές: την Αυστρία, την Φινλανδία, την Σλοβακία και την Εσθονία.

Μένει πλέον να φανεί αν αυτός ο άξονας συνεχίζει να στηρίζει τις ίδιες θέσεις για το χρέος, αλλά και για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά στο εργασιακό στις παρεμβάσεις στην ενέργεια αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο. Εκκρεμεί το «κενό» 700 εκατ. ευρώ περίπου (0,4% του ΑΕΠ) που βλέπουν για το 2018 οι θεσμοί ζητώντας παρεμβάσεις σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα (με την κυβέρνηση να πρέπει να αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα), αλλά και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και διατηρούν στο «τραπέζι» το αφορολόγητο, τη διατήρηση παρεμβάσεων του μνημονίου ως έχουν (για παράδειγμα το καθεστώς στις προσλήψεις στο δημόσιο) και νέες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στις φοροαπαλλαγές.

Και μένει να φανεί επίσης αν η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην θέση ότι δεν συνδέεται η εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ (για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες) με την β’ αξιολόγηση.

Σοφία Πολίτη

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

Μήνυμα Τραμπ προς το Βερολίνο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

cnn.grΜήνυμα προς το Βερολίνο έστειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος κατά τις …

Σχόλια