Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Χωρίς τα μέτρα για το 2019 κλείνει το staff level agreement

Συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με διάχυτη την αισιοδοξία ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει τα μέτρα για το 2019.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, «η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, ακόμα και εάν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Τετάρτη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για 4-5 θέματα, ενώ θα γίνει και συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής το μεσημέρι. θα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι εντός του προγράμματος, δηλαδή έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πρόσθεσε ότι «το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, όμως, έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό όμως κόλλημα τώρα της διαπραγμάτευσης είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα, και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε».

Σημειώνεται ότι τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA. Σύμφωνα με Τα Νέα, πηγή από το ελληνικό επιτελείο διευκρίνισε ότι το staff level agreement δεν θα ενσωματώνει τα οδυνηρά μέτρα για μείωση αφορολογήτου και συντάξεων την περίοδο μετά το 2018 ούτε βέβαια και τα αντίμετρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά απάντησε «νομίζω η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι όπως εχει εξελιχθεί, είναι όλα μαζί. Αυτό, όμως, δεν έχει πια ουσία. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί στο Eurogroup είναι το SLA, δηλαδή τι θα γίνει εντός του 2018, τα μέτρα, τα αντίμετρα, και τελικά, να κλείσει όλο το πακέτο. Είναι και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και ποια θα είναι η πορεία των πλεονασμάτων μετά. Αν όλα αυτά τα λέτε αξιολόγηση, είναι θέμα ορισμού».

Η ατζέντα των σημερινών επαφών

Τα δημοσιονομικά και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός βρίσκονται και στη σημερινή ατζέντα των επαφών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες η συνάνητηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μετατατέθηκε για τις 16:30. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize