Breaking News

Στο ναδίρ οι αγοραπωλησίες ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη Ιεράπετρα, κατά τη διάρκεια της επταετίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, από το 2010 έως σήμερα.

Οι αξίες των ακινήτων παρουσιάζουν μείωση που κυμαίνεται από -30% έως -60%.

«Τη μεγαλύτερη πτώση τη συναντούμε στις αγοραπωλησίες οικοπέδων. Στα τελευταία 7 χρόνια οικόπεδα που πωλούνταν με 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σήμερα έχουν πέσει στα 200 ευρώ το τετραγωνικό, μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας. Υπάρχουν και κάποιες ευκαιρίες, όπου σε εξαιρετικής περιπτώσεις πωλούνται οικόπεδα ακόμα και με 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο», μας λέει ο κτηματομεσίτης κ. Λευτέρης Τζίτζικας.

«Οι τιμές σε σπίτια, διαμερίσματα και καταστήματα, έχουν πέσει τα τελευταία 7 χρόνια περισσότερο από -40%. Στο  εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, πουλήθηκε πρόσφατα από το δικό μας γραφείο, γωνιακό κατάστημα  στην τιμή των 60.000 ευρώ. Αυτό το κατάστημα προ κρίσης είχε 140.000 ευρώ και είχε πέσει  το 2010 – στην αρχή της κρίσης- στα 110.000 ευρώ.

Σήμερα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εκείνους που έχουν οικονομική άνεση, να αγοράσουν καινούργια  σπίτια η διαμερίσματα που πριν 7 χρόνια  είχαν  100.000 μόνο με 60.000 ευρώ», προσθέτει ο κ. Λευτέρης Τζίτζικας.

Ωστόσο υπάρχει και μια κατηγορία ακινήτων που παρουσιάζει μια αξιοπρόσεκτη αντοχή στις πιέσεις της αγοράς.

«Πρόκειται για τα  αρδευόμενα αγροτεμάχια και ειδικά εκείνα που διαθέτουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, μέσα στη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, εντός ζώνης ΤΟΕΒ στον κάμπο της Ιεράπετρας,  εκεί όπου η πτώση στις τιμές κυμαίνεται από -25% έως -30% μόνο», καταλήγει ο κ Λευτέρης Τζίτζικας.

Οι αγρότες που αναζητούν να αγοράσουν αγροτεμάχια με θερμοκήπια η άδεια κτήματα για να στήσουν θερμοκηπιακές μονάδες, είναι ήδη εγκατεστημένοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που σχεδιάζουν να επεκτείνουν και να μεγαλώσουν τις υφιστάμενες καλλιέργειες τους.

Υπάρχουν και ορισμένοι νέοι αγρότες, οι οποίοι έχουν καταθέσει φάκελο για να ενταχθούν στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα νέων αγροτών και αναζητούν εναγωνίως να αποκτήσουν αγροτική γη η έτοιμες θερμοκηπιακές μονάδες, για να ξεκινήσουν την παραγωγή κατά βάση πρώιμων κηπευτικών.

Όσο ενδιαφέρον όμως και αν παρουσιάζεται στην αγορά αγροτικής γής , δεν είναι δυνατόν να ισοσκελιστεί με τη μικρή ζήτηση που υπάρχει σε σπίτια, διαμερίσματα, καταστήματα και οικόπεδα, με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες, σύμφωνα με κτηματομεσίτες της Ιεράπετρας, να παρουσιάζουν πτώση σε τζίρο και συχνότητα, που ξεπερνά το -70%.

 

Έχει καταρρεύσει και η οικοδομική δραστηριότητα

Μεγαλύτερη πτώση από τις αγοραπωλησίες, παρουσιάζεται στην οικοδομική δραστηριότητα των Ιεραπετριτών, και αυτό είναι επακόλουθο της χαμηλής ζήτησης που υπάρχει στην αγορά οικοπέδων.

«Η οικοδομική δραστηριότητα στην ευρύτερη Ιεράπετρα, από τον Μακρύ Γιαλό μέχρι  και τον παραδοσιακό Μύρτο, παρουσιάζει μεγάλη  πτώση που ξεπερνά το -80%.

Δεκάδες συνεργεία κάθονται χωρίς δουλειά και πολλοί  εργάτες, επαγγελματίες και τεχνίτες, έχουν αλλάξει επάγγελμα η έχουν παραμείνει στην ανεργία.

Παρόλα αυτά, μέσα στην κρίση παρουσιάζονται και οι ευκαιρίες, για όσους έχουν χρήματα στην άκρη.

Οι τιμές στα ακίνητα έχουν πέσει θεαματικά, ενώ κάποιος που θέλει να χτίσει σήμερα, μπορεί να πετύχει να ολοκληρώσει την οικοδομή του, με κόστος έως και -40% χαμηλότερα από το κόστος που θα είχε αν έκτιζε πριν το 2010.

Αυτές τις ευκαιρίες τις έχουν ανακαλύψει κάποιοι συνταξιούχοι  από το εξωτερικό, που ζητούν είτε να αγοράσουν μικρές μονοκατοικίες με θέα στη θάλασσα, είτε παλιά πέτρινα σπίτια στα χωριά του Λασιθιώτικου Νότου, τα οποία αναπαλαιώνουν και τα χρησιμοποιούν ως παραθεριστικές κατοικίες», μας λέει ο τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός κ. Χρήστος Κουγιουμουτζάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize