Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ο παπάς των Ανωγείων στέλνει σαφές μήνυμα για το φονικό

Ο παπάς των Ανωγείων στέλνει σαφές μήνυμα για το φονικό

Ένα βήμα μπροστά προχωρά ο γνωστός ιερέας των Ανωγείων, ο παπά-Ανδρέας Κεφαλογιάννης, λίγες ημέρες μετά το φονικό που έγινε ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων στα ορεινά του χωριού του, οπότε και έχασε τη ζωή του ένας 23χρονος ενώ πατέρας και γιος που κατηγορούνται για την αιματηρή συμπλοκή, εξαιτίας κτηματικών διαφορών ,κρίθηκαν   προφυλακιστέοι ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης.

Την ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν στην τοπική κοινωνία «με νηφαλιότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση» επισήμανε ο παπα- Ανδρέας στο κήρυγμα του μετά την περιφορά της 2ης Ανάστασης, την ημέρα της Λαμπρής, στα σοκάκια του χωριού.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο ιερέας :Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης είχε πει ότι είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Κρητικός. Θα μου επιτρέψει, από κει ψηλά που βρίσκεται, να τον παραφράσω, λέγοντας:Είναι ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να είσαι Ανωγειανός.

 

Ολόκληρο το κήρυγμα έχει ως εξής:

«Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί

Μετά τη στημένη δίκη και καταδίκη του Ιησού, το Γολγοθά, τη Μεγάλη Προδοσία, τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Η Ανάσταση είναι η νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο. Η νίκη του καλού απέναντι στο κακό. Η επικράτησης της ελπίδας και όχι της απογοήτευσης.

Σήμερα, όσο ποτέ η κοινωνία μας προσδοκά την δική της Ανάσταση, μέσα από τον Γολγοθά και τη Σταύρωση που βιώνει τα τελευταία 7 χρόνια.

Η δυστυχία, η ανέχεια, η πείνα, η φτώχεια, η παιδική φτώχεια, οι χιλιάδες άστεγοι είναι πλέον μια πραγματικότητα. Τα κουπόνια σίτισης, τα χιλιάδες συσσίτια ειδικά στα αστικά κέντρα είναι μια πραγματικότητα.

Το μήνυμα της Ανάστασης μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που οδηγεί στην εξαθλίωση, την πραγματικότητα που  κουρελιάζει τις ζωές μας, την πραγματικότητα που ακυρώνει το μέλλον των παιδιών μας, την πραγματικότητα που σιγά-σιγά αλλά σταθερά μας περιορίζει ως Έθνος, μας περιορίζει ως κράτος δημιουργώντας συνθήκες που δίνουν λαβή στους γείτονες να θέλουν να πατήσουν πόδι στη γη μας.

Ο κόμπος πλέον έφτασε στο χτένι, ήρθε ώρα να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, κι αυτό για να γίνει θα χρειαστούν θυσίες, πολλές θυσίες, γιατί μόνο έτσι όπως έχει διδάξει η ιστορία μπορείς να συναντήσεις την Ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία. Οι πληγές για να κλείσουν χρειάζονται αγώνες, χωρίς αγώνες θα ζήσουμε μια νέα εποχή ραγιαδισμού, εμείς τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ας το καταλάβουν λοιπόν τα ξένα κέντρα αποφάσεων, ότι πάνω από όλα θα βάλουμε τον άνθρωπο και κάτω από αυτόν τα κέρδη τους και τα τοκοχρεολύσια τους…

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

Πέρα από την κοινωνία στο σύνολο της που βιώνει τις δικές της πληγές και η τοπική κοινωνία, η δική μας, άνοιξε πληγές στο σώμα της, που πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να επουλωθούν. Έχουμε δείξει και αποδείξει μέσα από την ιστορία, ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε με νηφαλιότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση να βρούμε τη χρυσή τομή και να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, όμως, το μήνυμα του Χριστού μέσα από τη δική του θυσία είναι τόσο δυνατό, που δίνει και σε μας δύναμη να επαναφέρουμε στον τόπο μας την ειρήνη, την αγάπη, τη συντροφικότητα…Όμως, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί πολλή δουλειά από όλους. Αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να μας προσπερνούν οι δυσάρεστες εξελίξεις. Κι είμαι βέβαιος ότι δεν θα το αφήσετε, δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Είχε πει ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης: ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Θα μου επιτρέψει, από κει ψηλά που βρίσκεται,  να τον παραφράσω, λέγοντας: «ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΣ…»

Με αλληλεγγύη και ενότητα να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην τοπική κοινωνία

Watch this video on YouTube.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize