Breaking News

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης για τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου

Τη θέση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την πρόταση για τη «Σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων του πρώην ΥΠ.ΕΘ.Α. Ι. Παπαντωνίου», κλήθηκε να αναπτύξει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της παράταξης, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Κατά την τοποθέτησή του επί της πρότασης, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τη σύσταση της ειδικής επιτροπής επιθυμώντας να συμβάλλει στη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων εκείνης της περιόδου, ανεξάρτητα από τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα και τη σαφή εκλογική στόχευση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, κατηγορώντας την για λαϊκισμό, με την επαναφορά του αφηγήματος περί «παλαιού» πολιτικού συστήματος, την ίδια στιγμή που η παραίτηση της κ. Ράϊκου μετέτρεψε τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για την ανακάλυψη της υπόθεσης της Novartis σε επιθέσεις κατά της ίδιας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση από διώκτης της διαφθοράς να μετατραπεί σε αντίπαλο ενός διώκτη της διαφθοράς. Παράλληλα, προχώρησε σε μια πλήρη αναφορά για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αναφέροντας πως οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ανέπτυξε και το μείζον ζήτημα τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προτείνει, στο πλαίσιο της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Βουλή να απεμπλακεί από δικαστικές λειτουργίες, όπως η υπό συζήτηση ειδική επιτροπή, που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να προχωρήσει  με  σκελετούς, μικρούς ή μεγάλους, στο ντουλάπι της. Ανεξάρτητα από τον αιφνιδιαστικό της χαρακτήρα, ανεξάρτητα από την χρονική της σύμπτωση με τα επώδυνα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση το επόμενο διάστημα, Ανεξάρτητα από τη σαφή εκλογική στόχευση της ανάσχεσης της διαρροής ψηφοφόρων προς την αντιπολίτευση δια της επαναφοράς του αφηγήματος περί «παλαιού» πολιτικού συστήματος, Η Νέα Δημοκρατία λέει ΝΑΙ στη πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη σύσταση αυτής της ειδικής επιτροπής.

Λέει ΝΑΙ στη προκαταρκτική εξέταση μιας ενδεχόμενης τέλεσης αδικημάτων από τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Παπαντωνίου, ο οποίος δικαιούται και έχει, εως ότου και αν κριθεί διαφορετικά, το τεκμήριο της αθωότητας. Λέει ΝΑΙ, γιατί επιθυμεί να συμβάλλει στη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων εκείνης της περιόδου – και πέρα από αυτήν αν χρειαστεί – ώστε να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες αλλά και για να δοθεί κάποια στιγμή ένα τέλος στη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και στη ισοπεδωτική  λογική του «όλοι φάγανε». Λέει τέλος ΝΑΙ, γιατί ο πραγματικά μεγάλος χαμένος από την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν είναι άλλος από τις  Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες διαθέτουν σήμερα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα «παρκαρισμένα», άλλα χωρίς ανταλλακτικά και άλλα χωρίς λειτουργικά συστήματα που θα αξιοποιούν στο μέγιστο τη δυναμική τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις που εξαιτίας του δυσώδους κλίματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα εξοπλιστικά δεν μπορούν  να αγοράσουν σήμερα ούτε μια βίδα χωρίς την έγκριση της Βουλής. Πως το λέτε οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας στην αιτιολογική έκθεση της πρόταση σας; «Τα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή κινδύνων για διαφθορά δομών και προσώπων». Παραβλέπω τον ατυχή νεολογισμό της «διαφθοράς των δομών» και στέκομαι σε αυτό το «ανέκαθεν». Σε αυτό το αξιακό «ανέκαθεν»  γύρω από το οποίο στήθηκε όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.:

Οποιοσδήποτε εμπλέκεται στα εξοπλιστικά είναι ένοχος μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Δεν είμαι ωστόσο βέβαιος αγαπητοί συνάδελφοι ότι λέμε όλοι ΝΑΙ σε αυτή την προκαταρκτική εξέταση για τους ίδιους λόγους.  Για την ακρίβεια δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι  λέμε ΝΑΙ για τους ίδιους λόγους με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κατέθεσε αυτή την πρόταση. Ακούγοντας τις εισηγήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας και διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση της πρότασης σας αναρωτήθηκα πραγματικά ποιο είναι σήμερα το διακύβευμα. Έγινε  αναφορά  από ορισμένους στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών που προστατεύει τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν παρανομήσει. Άλλοι είπαν ότι το Σύνταγμα καλύπτει παρανομούντες Υπουργούς.

Τρία τινά συμβαίνουν: είτε τα έχετε μπερδέψει, είτε σκοπίμως παραπλανείτε, είτε και τα δύο. Να  θυμίσω καταρχάς κάτι που αρκετούς σε αυτή την αίθουσα δεν βολεύει να θυμούνται: ότι το νόμο περί ευθύνης υπουργών τον ψήφισαν όλα τα κόμματα. Και ο Συνασπισμός. Καλό είναι λοιπόν όταν επικαλείστε το αφήγημα του παλιού πολιτικού συστήματος στην αιτιολογική της πρότασης σας να είστε πιο προσεκτικοί. Να σας θυμίσω επίσης το μαύρο χρήμα δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.  Διότι όπως έχει πει η νομολογία και σωστά,  ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καλύπτει τον Υπουργό στις αρμοδιότητές του. Τι λέει η νομολογία; Ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού να κλέβει, δεν είναι αρμοδιότητα του να διακινεί μαύρο χρήμα. Εξού και η ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων από τον κ. Παπαντωνίου για την οποία διερευνάται δεν έχει παραγραφεί.

Και βέβαια, όπως όλοι γνωρίζετε, όταν προέκυψαν στοιχεία που θεμελίωσαν την ποινική ευθύνη  του κ. Τσοχατζόπουλου το 2012, ούτε το άρθρο 86 του Συντάγματος ούτε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών παρεμπόδισαν την ποινική του δίωξη, με βαρύτατες κατηγορίες, πολλά χρόνια μετά, χωρίς να υπάρχει φραγμός από δήθεν σύντομη παραγραφή. Για άλλους λόγους λοιπόν πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης.  Και όχι, όπως ισχυρίζεστε, γιατί προστατεύει τους πολιτικούς που έχουν παρανομήσει. Θα πρέπει να καταργηθεί γιατί παρόμοιες επιτροπές είναι οι τελευταίες που διαλευκάνουν τις πράξεις ή τις παραλείψεις του δημοσίου βίου. Και επειδή, όπως η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προτείνει στη δική της πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος,  η  Βουλή πρέπει να απεμπλακεί  από παρόμοιες δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολύ φοβάμαι ότι το έργο της επιτροπής που αποφασίζουμε για τη σύσταση της σήμερα έχει υπονομευθεί πριν καν αρχίσει. Υπάρχει μια μακροχρόνια και δύσκολη δικαστική έρευνα για τον κ. Παπαντωνίου σε εξέλιξη. Μια έρευνα που πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Μια έρευνα που είχε ταυτιστεί με ένα πρόσωπο που αυτές τις ημέρες δεν θέλετε να το πολυακούτε. Την πρώην, πλέον, Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου. Η κυρία Ράϊκου παραιτήθηκε γιατί μια εφημερίδα που λειτουργεί ως διάδρομος δημοσίευσης ειδήσεων που προωθεί η κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι συγκαλύπτει στοιχεία στις υποθέσεις Λιακουνάκου και Παπαντωνίου! Να θυμίσουμε στους Έλληνες πολίτες ποια είναι η κ Ράϊκου. Είναι αυτή που οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον κ. Τσοχατζόπουλο. Είναι αυτή που ο κ. Καμμένος έστελνε συστηματικά ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε από συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων των τελευταίων ετών.

Είναι αυτή που έχει διαβιβάσει μέσω του Αρείου Πάγου στη Βουλή όλες τις σχετικές δικογραφίες για πιθανές ευθύνες του κ. Παπαντωνίου – και μόλις πριν ένα μήνα άσκησε νέες ποινικές διώξεις σε βάρος του πρώην Γραμματέα Αμυντικών Επενδύσεων επί Υπουργίας Παπαντωνίου, του κ. Τραυλού αλλά  και του κ. Λιακουνάκου για τα ΝΗ 90. Είναι όμως και η Εισαγγελέας που στην παραίτηση της κατήγγειλε ότι είχε βρει δωροδοκίες και παρανομίες φαρμακευτικών εταιριών και “ίσως πολιτικών”, όπως λέει, στην υπόθεση NOVARTIS. Και όπως εύστοχα σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, φαντάζομαι ότι αν είχε βρει κάτι γι αυτόν η κ. Ράϊκου  θα βρισκόταν ακόμη στη θέση της! Τι συνέβη και οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την ανακάλυψη της υπόθεσης μετατράπηκαν σε επιθέσεις κατά της κυρίας Ράϊκου; Πώς η κυβέρνηση από διαπρύσιος διώκτης της διαφθοράς μετατράπηκε σε αντίπαλο ενός διώκτη της διαφθοράς;

Πώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης μιλάει αυθημερόν παρακαλώ απαξιωτικά για πολύ σοβαρά στοιχεία που ανακοινώνει η αρμόδια ερευνήτρια εισαγγελέας; Και πως ακόμη δεν έχει δώσει εντολή ώστε  διερευνηθεί η ακρίβεια  ούτε καν των όσων καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία μιλά ανοιχτά πλέον για το «καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών  λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους»; Εκτός από σαφείς απαντήσεις σήμερα  περιμένουμε κυρίως από εσάς κύριε Υπουργέ ( της Δικαιοσύνης ) ότι θα μπορέσετε να δώσετε και θεσμικές εγγυήσεις».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize