Άγιος Νικόλαος - Πρόγνωση καιρού
Ηράκλειο - Πρόγνωση καιρού
Ρέθυμνο - Πρόγνωση καιρού
Χανιά - Πρόγνωση καιρού
Breaking News
Αρχική / ΚΡΗΤΗ / ΡΕΘΥΜΝΟ / Μαγευτικό Ρέθυμνο με ουράνιο τόξο σήμερα! – Οι κρητικές και ευρωπαϊκές δοξασίες γύρω από το πανέμορφο φυσικό φαινόμενο

Μαγευτικό Ρέθυμνο με ουράνιο τόξο σήμερα! – Οι κρητικές και ευρωπαϊκές δοξασίες γύρω από το πανέμορφο φυσικό φαινόμενο

Έπειτα τις συγκλονιστικές «λευκές» στιγμές που ζήσαμε στο Ρέθυμνο με το χιόνι να σκεπάζει όλο το κέντρο του Ρεθύμνου, φαινόμενο που χρόνια είχαμε να συναντήσουμε, επέστρεψε η πόλη στις φυσιολογικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε με νοτιότερες θερμοκρασίες.

Κατέβηκα στην πόλη μια βόλτα και εξεπλάγην με το θέαμα… επιτέλους ουράνιο τόξο μετά από πολύ καιρό. Θεωρώ όλοι είχαμε ανάγκη να ζεσταθούμε λίγο με μια ηλιόλουστη μέρα, αφού δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια παγωνιά, κλειστήκαμε λιγάκι σπίτι, αλλά πάλι μας αντάμειψε το θερμό κλίμα που έκανε την εμφάνισή του να λιώσουν τα χιόνια εντελώς και να μας επαναφέρει λιγάκι στην δική μας τάξη, όπως μόνο εμείς γνωρίζουμε.

Το εκπληκτικό φαινόμενο του ουράνιου τόξου που πάντα μας προκαλεί συγκίνηση στο θέαμά του, έλουσε το κέντρο του Ρεθύμνου πάνω ακριβώς την ώρα που έλιωσαν τα χιόνια, εντελώς, μέσα στην πόλη, αλλά ταυτόχρονα έπεσαν οι ακτίνες ηλίου και παρουσιάστηκε αυτή η ομορφιά. Μια εικόνα μαγευτική με το ηλιόλουστο Ρέθυμνο αναπτερωμένο και με φόντο τα χιονισμένα Λευκά Όρη στην κυριολεκτική έννοια, αλλά και τα κάτασπρα Ταλαία Όρη στα ανατολικά και το Όρος Βρύσινα στα νότια-ο Ψηλορείτης σήμερα μας κρύφτηκε πίσω από σύννεφα..

Το ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στα βόρεια και οι παλαιοί λένε ότι από εκεί θα.. «γυρίσει» ο καιρός, οπότε ετοιμαστείτε για βοριάδες σύντομα.

Τα χρώματα της Ίριδας δείχνουν να έχουν κάποιους συμβολισμούς εδώ στο νησί με μια παλιά δοξασία των αγροτών της Κρήτης. Οι παλαιότεροι άνθρωποι εδώ στο Ρέθυμνο, συνδύαζαν το κάθε χρώμα της ίριδας (από όσα κατάφερναν να διακρίνουν κάθε φορά), με τα ανάλογα αγνά υλικά που παρήγαγαν στον τόπο και έφερναν τον ίδιο χρωματισμό!

Τα βασικά χρώματα της Ίριδας που στο σύνολό τους είναι 7 σχηματίζουν το ουράνιο τόξο. Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το ιώδες , το πράσινο, το βιολετί και το πορτοκαλί.

Στην Κρήτη το κόκκινο,  οι γηραιότεροι το συνδύαζαν πάντα με το κόκκινο κρασί που παράγει η Κρήτη από μούστο, το πορτοκαλί, το κίτρινο που χαρακτηριστικά θυμίζει το σταφύλι και το στάρι, το πράσινο, συμβολίζει την ελιά κατ’ επέκταση και το λάδι, το μπλε, το ιώδες (λουλακί, μπλε-μοβ) και τέλος το βιολετί (μοβ).

Παρ’ όλα αυτά οφείλω να σχολιάσω πως Έλληνες φιλόσοφοι ξεκίνησαν να παρατηρούν την εξήγηση του φαινομένου του Ουράνιου Τόξου, από τον Αναξιμένη, 578 χρόνια π.Χ., που συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν υλικό αντικείμενο που κρέμεται από τον ουρανό, αλλά φυσικό φαινόμενο, μέχρι και τον Αριστοτέλη που πρώτος συνέλαβε την ιδέα της ανάκλασης όσο και εκείνο της διάθλασης χωρίς να καταφέρει να το αποδώσει σωστά, έδωσε όμως τροφή σε ενασχολούμενους λόγιους και φιλόσοφους, σταδιακά, να εξηγούν και να συνειδητοποιούν το φαινόμενο μέχρι να δώσει ικανοποιητική εξήγηση ο Καρτέσιος τον 18ο αιώνα.

Υπάρχει και ένας γνωστός ευρωπαϊκός μύθος, που αξίζει να σας γράψω αφού μιλάμε για τη μαγεία που μας προσφέρει αυτή η οφθαλμαπάτη, που αναφέρεται στη βάση του ουράνιου τόξου, ότι υπάρχει εκεί ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι και περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί. Ελπίζω να μην δίνω λαβή για χάσιμο χρόνου ή ατυχήματα με αυτή την αναφορά, αφού όλοι γνωρίζουμε πως είναι αδύνατο, όμως παρ’ όλα αυτά δίνει μια πνοή το να ονειρευόμαστε κάθε φορά που το κοιτάμε.

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καψάλη

Ιωάννα Καψάλη
Ανεξάρτητη Δημοσιογράφος at | [email protected]

Απόφοιτη Ψηφιακών Μέσων - Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
Έχει τίτλους γνώσεων στη διακόσμηση και στη γραφιστική
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπά τις τέχνες - από το τραγούδι μέχρι τη ζωγραφική

Check Also

Το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη «μαγνήτισαν» στην καρδιά της Αθήνας επιστήμονες, διπλωμάτες, φορείς, πολίτες σε εκδήλωση με οργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης

Το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη «μαγνήτισαν» επιστήμονες, διπλωμάτες, φορείς αλλά και πολίτες …

Σχόλια