Άγιος Νικόλαος - Πρόγνωση καιρού
Ηράκλειο - Πρόγνωση καιρού
Ρέθυμνο - Πρόγνωση καιρού
Χανιά - Πρόγνωση καιρού
Breaking News
Αρχική / NEWS VIDEOS / Λιμάνι Ρεθύμνου – Ερώτηση Βασίλη Κεγκέρογλου- Αδήριτη ανάγκη η ολοκλήρωση της θωράκισης – Ο εσωτερικός τουρισμός αγνοείται και η ακρίβεια καλπάζει!

Λιμάνι Ρεθύμνου – Ερώτηση Βασίλη Κεγκέρογλου- Αδήριτη ανάγκη η ολοκλήρωση της θωράκισης – Ο εσωτερικός τουρισμός αγνοείται και η ακρίβεια καλπάζει!

Κραυγή αγωνίας για το λιμάνι Ρεθύμνου. Είναι η τρίτη χρονιά που παραμένει χωρίς να έχουν επιλυθεί πλήρως τα σημαντικά προβλήματα από τις φθορές της βαρυχειμωνιάς. Η αστοχία στον προσήνεμο μόλο έχει αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό, ενώ γίνονται εργασίες και στο σημείο που το λιμάνι γειτνιάζει με το πάρκινγκ που πλημμυρίζει, μόλις ανεβούν τα μποφόρ. Εάν όμως δεν βρεθούν πόροι για την εκτεταμένη παρέμβαση αποκατάστασης της προστασίας του λιμανιού από τα κύματα, τότε οι όποιες παρεμβάσεις θα καταστραφούν. Από κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι αναπτυξιακοί φορείς του νομού που βλέπουν τον εσωτερικό τουρισμό να έχει γυρίσει την πλάτη, αφού στο λιμάνι του Ρεθύμνου δε δένουν παρά μόνο εμπορικά πλοία.

Οι όποιες παρεμβάσεις ήταν να γίνουν με τις 300 χιλιάδες ευρώ που εξασφάλισε εκτάκτως η περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση των καταστροφών στον προσήνεμο μόλο του λιμανιού του Ρεθύμνου, κατάφεραν την επανόρθωση του ακρομόλιου, όμως δεν επαρκούν πλήρως για την επιδιόρθωση των ζημιών στο σημείο που πλημμυρίζει ο παρακείμενος χώρος στάθμευσης, αν αναλογιστεί κάποιος ότι θα πρέπει να ανασυρθούν τα τεράστια τσιμεντένια μπλόκια που έχουν βυθιστεί στη θάλασσα.

Από κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις οι αναπτυξιακοί φορείς του νομού, που έχουν απαυδύσει βλέποντας το λιμάνι να υποβαθμίζεται καθημερινά και να απομακρύνεται ταυτόχρονα το όποιο ενδεχόμενο διασύνδεσής του ακτοπλοϊκά με την Αττική.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, έχει εξανεμιστεί σχεδόν ο εσωτερικός τουρισμός στο νομό Ρεθύμνου εξαιτίας του ναυτικού του αποκλεισμού, ενώ παράλληλα τα πάντα είναι πιο ακριβά.

Η πρόεδρος του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, ευελπιστεί να ψηφιστεί σύντομα το νομοσχέδιο που θα απεμπλέξει τις πληρωμές των μελετητών για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης σε ευρωπαϊκούς πόρους, των εκτεταμένων παρεμβάσεων θωράκισης του λιμανιού από τα στοιχεία της φύσης.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Να προχωρήσει η αποκατάσταση και να γίνουν τα αναγκαία έργα στο λιμάνι Ρεθύμνου».

Με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να εκδοθούν άμεσα οι αποφάσεις χρηματοδότησης και να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση του λιμανιού του Ρεθύμνου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα σημαντικά προβλήματα στο λιμάνι του Ρεθύμνου είναι υπαρκτά ενώ η αδράνεια του κεντρικού κράτους οδηγεί σε περαιτέρω αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, αν και η Περιφέρεια Κρήτης εξασφάλισε εκτάκτως πόσο ύψους περίπου 300.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών στον προσήνεμο μόλο του λιμανιού του Ρεθύμνου, με την επανόρθωση του ακρομολίου, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα αφού οι πόροι δεν επαρκούν και μάλιστα αν δεν βρεθούν άμεσα και οι άλλοι αναγκαίοι πόροι για την εκτεταμένη παρέμβαση αποκατάστασης της προστασίας του λιμανιού από τα κύματα, οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει, θα καταστραφούν.

Επειδή οι αναπτυξιακοί φορείς του νομού έχουν αγανακτήσει αφού βλέπουν καθημερινά το λιμάνι Ρεθύμνου να υποβαθμίζεται.

Επειδή απομακρύνεται το ενδεχόμενο διασύνδεσης του ακτοπλοϊκά με την Αττική και

επειδή το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το προηγούμενο διάστημα χρηματοδότησε έργα άλλων λιμένων αλλά παρέβλεψε τις μεγάλες ανάγκες για το λιμάνι Ρεθύμνου.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Ποιο Υπουργείο είναι αρμόδιο για την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου και τους αναπτυξιακούς φορείς του νησιού προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι αποφάσεις χρηματοδότησης και να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση του λιμανιού του Ρεθύμνου;».

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Άγρια κόντρα Καμμένου – Γεωργιάδη για τα ψώνια στο Λονδίνο!

ΑΠΕ - ΜΠΕ Σε μετωπική σύγκρουση ήρθαν Πάνος Καμμένος και Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή με αφορμή τις φωτογραφίες που απαθανατίζουν τον …

Σχόλια