Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΥΖΙΝΑ / Η θρυλική ταβέρνα του Σάρακα στον Κάτω Πόρο – Ένα μαγαζί γεμάτο μαντινάδες!

Η θρυλική ταβέρνα του Σάρακα στον Κάτω Πόρο – Ένα μαγαζί γεμάτο μαντινάδες!

Σαν άρωμα άνοιξης μυρίζει η πόλη του Ρεθύμνου, κάπως έτσι ξεκινάει η τάση για βόλτα και εξόρμηση σε όμορφα μέρη για να ξεφύγουμε από το καθημερινό αλλά ιδιαίτερο παρ’ όλα αυτά τοπίο που ζούμε στην πόλη.

 

Επισκέφτηκα λοιπόν ένα ιδιαίτερο calt ταβερνείο, και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, το κουτούκι του «Σάρακα» στον Κάτω Πόρο. Ένα μαγαζί όλο ιστορία, μιας και 25 χρόνια τώρα, συλλέγει στους τοίχους του μαγαζιού μαντινάδες και ευχές από όλους τους επισκέπτες που έχουν περάσει από εκεί και έχουν φάει, πιει, και διασκεδάσει.

Είναι ένα κουτούκι που δύσκολα το βρίσκει κάποιος, όμως το εξαιρετικό της υπόθεσης είναι, πως από στόμα σε στόμα μαθαίνεται και το επισκέπτονται ντόπιοι αλλά και τουρίστες.  Αυτό φάνηκε όταν ξεστόμισα σε κάποιους γνωστούς πως πέρασα από εκεί, και γνώριζαν ήδη το μέρος.

Ακόμη και το Tripadvisor έχει γευθεί τη φιλοξενία του κυρίου Στέλιου και της γυναίκας του Βαγγελιώς, έχοντας δώσει το στίγμα του για το εξαιρετικό φαγητό του μαγαζιού. Η ποικιλία σε ντόπια προϊόντα είναι αρκετή για να εντυπωσιάσει στην απλή μορφή που μπορεί κανείς, μιας και μας πρόσφερε σαλάτα με 10 διαφορετικά άγρια χόρτα, όπως ακριβώς μαζεύτηκαν, με λίγες μερακλίδικες παρεμβολές στο πιάτο.

Πέραν τον υπολοίπων πιάτων που πραγματικά ήταν προσεγμένα ακριβώς όπως έπρεπε, γευτήκαμε μυζήθρα και φέτα από την προσωπική δημιουργία του κυρίου Στέλιου, αλλά και σύγκλινο με απάκι που επίσης φτιάχνει ο ίδιος. Όλα αυτά βέβαια, με συνοδεία το φανταστικό ντόπιο κρασί που μας πρόσφερε, που δεν είχε τελειωμό, φαίνεται ήταν τρύπιο το κανατάκι.

Το λεγόμενο «πασπάλι», δηλαδή το συγκεκριμένο κανατάκι με κρασί που μας πρόσφερε ονομάζεται έτσι, με συνοδεία μια μαντινάδα.

«Ολόκληρη μου τη ζωή την έκανα ποτήρι, για να την πιούνε όλοι μαζί πολύ καλοί μου φίλοι».

Χιλιάδες μαντινάδες αλλά και ιστορίες υπάρχουν στους τοίχους του μαγαζιού χωρίς τελειωμό, μιας και ξεκινάνε οι γραφές από ψηλά του τοίχου, μέχρι και χαμηλά. Πολλές όμως γνωρίζει και ο ίδιος ο κύριος Στέλιος, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία λίγο πολύ να μας προσφέρει μια.

«Είδα αέρα να φυσά σ’ ένα καμένο πεύκο, και μου ‘πε φύγε μη με δεις την ώρα που θα πέφτω»

Δεν έλειψε βέβαια, και μια μαντινάδα που αφορούσε το μαγαζί…

«Όποιος θα ‘ρθει στο Σάρακα θα ‘πρέπει να θυμάται, πως με την παρουσία του τιμά μας και τιμάται»

Check Also

Κρήτη – Την τσίμπησε δηλητηριώδης αράχνη – Το «ευχαριστώ» στον άνθρωπο που την έσωσε

neakriti.gr Οι μαντινάδες της κ. Χαριστής στον γιατρό Μανόλη Καλογριδάκη. Σε περιπέτειες μπήκε μία γυναίκα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize