Αρχική / CreteDoc WebTv / eco living / Η Πρωτομαγιά άγγιξε και την παραλία στο Ρέθυμνο χάρις την εθελοντική εργασία και προσφορά ομορφιάς!

Η Πρωτομαγιά άγγιξε και την παραλία στο Ρέθυμνο χάρις την εθελοντική εργασία και προσφορά ομορφιάς!

Ακόμη πιο όμορφο έγινε το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού στο Ρέθυμνο με λουλούδια διαφόρων ποικιλιών που φύτευαν επί δύο μέρες τώρα, εθελοντές ακριβώς στην καρδιά της άνοιξης. Τα φυτά φτάνουν τα 1.500 μέχρι στιγμής, όμως υπάρχουν μελλοντικά σχέδια και για ενδημικά φυτά που θα προσφέρουν εκπαιδευτικές γνώσεις σε περαστικούς αλλά και μικρά παιδιά που μπορούν να αξιοποιούν το χρόνο τους μέσα από εκδρομές που θα διοργανώνουν τα σχολεία της πόλης.

Δύο μήνες μετά το πέρας των εργασιών για την προετοιμασία του εδάφους, ήρθε η ώρα της φύτευσης δίπλα στην παραλία του Ρεθύμνου. 1.500 φυτά από εθελοντική προσφορά και με εθελοντική εργασία κοσμούν ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, ενώ έπεται και συνέχεια!

H καρδιά της άνοιξης, στην καρδιά της παλιάς πόλης και της παραλίας του Ρεθύμνου. 10 εθελοντές έκαναν το θαύμα τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία δεν είχε κανένα κόστος στο διαδημοτικό λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου στην αρμοδιότητά του οποίου είναι η περιοχή. Η πρόεδρος, Ρένα Κουτσαλεδάκη, σημειώνει ότι το εγχείρημα στηρίζεται από τον Στέργιο Πυρίντσο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και σε δεύτερο χρόνο θα φυτευθούν βορειότερα στο αμμώδες τμήμα, ενδημικά είδη της Κρήτης που τελούν υπό εξαφάνιση. Η πρόεδρος του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, σημειώνει ότι υπάρχει η διάθεση να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν έναν ποιοτικό και πιστοποιημένο κήπο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έτσι προκύπτει και η στενή συνεργασία με τον Στέργιο Πυρίντσο, καθηγητή του πανεπιστημίου. Τα σχέδια είναι να δημιουργηθεί ένας βιότοπος με εποχικότητα, όπου ο σπόρος θα μεγαλώνει και θα εξελίσσεται σε λουλούδι, ώστε να κάνει τον κύκλο του ανάλογα με την εποχή που αναπτύσσεται, ώστε την επόμενη χρονιά να φυτεύεται ξανά σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης. Το αμμώδες παραλιακό μέτωπο θα φυτευτεί με ενδημικά φυτά προς εξαφάνιση για να ομορφύνει και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

Επικεφαλής των εθελοντών, ο Μιχάλης Κουμνάς διαθέτει ιδιόκτητο φυτώριο για την προετοιμασία διαφόρων ειδών φυτών, αλλά και ενδημικών φυτών που θα κοσμούν την παραλία του Ρεθύμνου. Ο Μιχάλης Κουμνάς τόνισε, ότι εάν λιγότερο από 10 εθελοντές κατάφεραν να γεμίσουν τόσα φυτά σε τόσο λίγο χρόνο, τότε σίγουρα την επόμενη χρονιά η προσέλευση περισσοτέρων εθελοντών θα κάνει θαύματα σε όλη την πόλη μέσα σε χρόνο ρεκόρ!Επικεφαλής των εθελοντών, ο Μιχάλης Κουμνάς που διαθέτει ιδιόκτητο φυτώριο. Τροφοδότησε αυτό το νέο αυτό κήπο που αποτελεί μια γόνιμη εναλλακτική στο γκαζόν, ενώ μάλιστα από τους σπόρους του θα προκύψουν πολλαπλάσια νέα φυτώρια.

Αυτό που όμως χρειάζεται από όλους μας είναι η αρμόζουσα συμπεριφορά, μακριά από βανδαλισμούς, έτσι ώστε να συνεχιστεί το έργο, χρόνο με το χρόνο σε όλη την παραλία, όπως ευελπιστεί ο υπεύθυνος γεωπόνος, Κώστας Φασουλάκης. Έτσι, η φύτευση εμπεριείχε σπόρους όλων των εποχών που θα γονιμοποιηθούν και μάλιστα θα πολλαπλασιαστούν σε νέα φυτώρια με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να φυτευτούν λουλούδια και σε άλλα σημεία της πόλης. Το επίφοβο σημείο είναι οι τυχόν βανδαλισμοί που θα μπορούσαν να καταστρέψουν κάτι που χτίστηκε με τόσο κόπο και μεράκι.  Μια από τις προσπάθειες που έγιναν για να κινητοποιήσουν τον κόσμο να σεβαστεί τη συγκεκριμένη προσπάθεια είναι και η διήμερη προσφορά λουλουδιών σε περαστικούς από το παραλιακό μέτωπο, ως μια παρότρυνση να δημιουργήσουν ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι τους και να αγαπήσουν και αυτοί τα φυτά.

Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι at | [email protected] |

Μαζί στο ρεπορτάζ καθημερινά, αλλά και σε αφιερώματα.
Ενημέρωση και Ψυχαγωγία, Υπεύθυνα με Πολυφωνία και Ψυχραιμία.
Στην Κρήτη ζεις με σάρκα και οστά, την ψυχή της αυθεντικότητας!

Check Also

Oι πρώτοι νεοσσοί καρέτα στην Κρήτη

cretalive.gr Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και ο Δήμος Ρεθύμνης ενημερώνουν τους επισκέπτες της παραλίας οτι σε περίπτωση …

Σχόλια

Font Resize