Άγιος Νικόλαος - Πρόγνωση καιρού
Ηράκλειο - Πρόγνωση καιρού
Ρέθυμνο - Πρόγνωση καιρού
Χανιά - Πρόγνωση καιρού
Breaking News
Αρχική / SciTech / Η Νορβηγία αποχαιρετά οριστικά τα FM

Η Νορβηγία αποχαιρετά οριστικά τα FM

Οριστικό αντίο στο ραδιόφωνο FM λέει η Νορβηγία, η πρώτη χώρα στον κόσμο που εντός του 2017 θα καταργήσει το φάσμα των FM και θα μεταβεί στους ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (DAB).

Η τεχνολογία DAB εισήχθη στη Νορβηγία το 1995 και περίπου το 55% των νοικοκυριών της χώρας διαθέτει σήμερα τουλάχιστον έναν δέκτη DAB.

Οι οπαδοί της ψηφιακής τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι προσφέρει καλύτερο ήχο και επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 22 σταθμοί που χρησιμοποιούν το ψηφιακό πρωτόκολλο εκπομπής DAB, αριθμός που αναμένεται να ανεβαίνει όσο θα αποσύρεται το δίκτυο των FM.

Ωστόσο, τα 2/3 του νορβηγικού πληθυσμού δηλώσαν αντίθετοι στη «σίγαση» των FM και μόνο το 17% τάσσεται υπέρ της μετάβασης. Δεν προκαλεί εντύπωση που η πρωτοποριακή κίνηση βρίσκει τόσο μικρή ανταπόκριση αφού περίπου δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα στη Νορβηγία δεν έχουν δέκτες DAB, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι το ραδιόφωνο χρησιμοποιείται για την αποστολή μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Svein Larsen, πρόεδρος της νορβηγικής Τοπικής Ομοσπονδίας Ραδιοφώνου «η Νορβηγία έχει πάρει την απόφασή της. Για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, είναι πολύ αργά για να κάνει πίσω τώρα».

Αρκετές ακόμα χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια το παράδειγμα της Νορβηγίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζεται ήδη για τη σχετική αλλαγή.

Αλέξανδρος Μυρωδιάς
Ηλεκτρονικός Μηχανικός at | [email protected]

Απόφοιτος Ηλεκτρονικών, Πολυμέσων και Δικτύων με εξειδίκευση στη Ρομποτική
Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά
Έχει ασχοληθεί με τη μουσική και τον αθλητισμό

Check Also

UBER: Τελείωσε και από το Λονδίνο – Σταματάει στις 30 Σεπτεμβρίου

news247.gr Η ρυθμιστική αρχή μεταφορών του Λονδίνου δεν ανανέωσε την άδεια της UBER η οποία …

Σχόλια