Άγιος Νικόλαος - Πρόγνωση καιρού
Ηράκλειο - Πρόγνωση καιρού
Ρέθυμνο - Πρόγνωση καιρού
Χανιά - Πρόγνωση καιρού
Breaking News
Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Εμπορικά κέντρα θα δημιουργήσει η Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Εμπορικά κέντρα θα δημιουργήσει η Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

H Fraport σχεδιάζει να επεκτείνει τους χώρους των αεροδρομίων και να δημιουργήσει ισχυρή εμπορική δραστηριότητα με νέα καταστήματα και εστιατόρια.

Μεγάλοι πάικτες του λιανεμπορίου, όπως τα Public και Zara, αλλά και της μαζικής εστίασης Γρηγόρης Μικρογεύματα, Goody’s έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τοποθετηθούν στα νέα εμπορικά κέντρα που θα δημιουργήσει η Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Fraport σχεδιάζει να επεκτείνει τους χώρους των αεροδρομίων και να δημιουργήσει ισχυρή εμπορική δραστηριότητα με νέα καταστήματα και εστιατόρια, τα οποία δεν θα ανταγωνίζονται τα εμπορικά κέντρα των κοντινών περιοχών.

Η Fraport ετοιμάζεται να ρίξει για την ανακαίνιση των περιφερειακών αεροδρομίων περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος όγκος των εργασιών αναμένεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2017 καθώς σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, ενώ θα ακολουθήσουν μικρές παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της τουριστικής κίνησης, κυρίως στα αεροδρόμια όπου υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Ως εκ τούτου οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων έχει μπει στην τελική ευθεία μετά και την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, των έξι αιτήσεων ακύρωσης που κατατέθηκαν εναντίον της κοινοπραξίας Fraport – Slentel.

Έτσι ξεπερνιέται και το τελευταίο «εμπόδιο» για την ιδιωτικοποίηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουάριου. Τότε αναμένεται και η πληρωμή του τιμήματος ύψους 914 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τις έξι αιτήσεις ακύρωσης, οι δύο είχαν κατατεθεί από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και οι υπόλοιπες τέσσερις από το Δήμο Χανίων, το Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων νήσων.

Μόλις αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η εταιρεία θα προχωρήσει στην επιδιόρθρωση των εγκαταστάσεων υγιεινής, στην απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και παράδοσης αποσκευών καθώς και στην ανανέωση των πινακίδων σήμανσης.

Σε δεύτερη φάση σχεδιάζονται κατασκευαστικές εργασίες, όπως η επέκταση των τερματικών σταθμών των αεροδρομίων ενώ σε όλα τα αεροδρόμια θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα με καταστήματα εστίασης, ρουχισμού, ταξιδίου κ.α.

Tα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) και της Θεσσαλονίκης (SKG).

Τα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά και είναι της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου(ZTH).

Η κυριότητα των αεροδρομίων θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Πέραν της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως.

bankingnews.gr

Σοφία Πολίτη

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

Λύση στο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων στο αεροδρόμιο Χανίων

haniotika-nea.grΛύση δρομολογήθηκε στο θέμα των τελών διαχείρισης των απορριμάτων του αεροδρομίου Χανίων καθώς η χρέωση …

Σχόλια