Βρετανοί επιστήμονες στη Νεκρόπολη Αρμένων – Θα συγκρίνουν το DNA των Μινωιτών με αυτό των σύγχρονων Κρητικών

Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Βρετανίας βρίσκονται στο Ρέθυμνο για να μελετήσουν το σκελετικό υλικό της Νεκρόπολης Αρμένων και να ρίξουν φως στη γενετική συνέχεια από το παρελθόν στο παρόν.

Το Leverhulme Trust UK χρηματοδοτεί το δαπανηρό και πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που με τα τεστ DNA και τις αναλύσεις σταθερών ισοτόπων, το μινωικό παρελθόν των κρητικών θα έρθει στο παγκόσμιο προσκήνιο, όπως και αυτός ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος, λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τις πρώτες ανασκαφές από τον Γιάννη Τζεδάκη το 1969, τώρα ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων από τη Βρετανία και την Ελλάδα, επιχειρούν να συλλέξουν υλικό DNA από σκελετούς του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων, έτσι ώστε να το συγκρίνουν με αυτό των σύγχρονων κρητικών και λαών που έδρασαν στην ανατολική Μεσόγειο το 1.400 με 1.200 π.Χ.

Πρόκειται για έναν μινωικό μικρόκοσμο απαράμιλλης αξίας, με τους ειδικούς να επιχειρούν κάτι πρωτοποριακό που θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε πέρα από τους τυχόν δεσμούς αίματος, την κατάσταση της υγείας τους, ανάλογα με την κοινωνικής τους θέση και πολλά ακόμα στοιχεία που θα μας φέρουν πιο κοντά στο μινωικό μας παρελθόν, όπως να εξετάσουμε την υγεία τους και να τη συγκρίνουμε με τα ευρήματα που έχουν στον τάφο τους για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πως διαμορφώνεται η ιεραρχία στο νεκροταφείο.

Έχουν εξασφαλιστεί 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου που σύντομα θα αποκτήσει το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς πανεπιστημιακής και όχι μόνο κοινότητας.

 

Η ομάδα των ερευνητών αποτελείται από τους:

Dr. Peter Ditchfield, Ερευνητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Dr. Ceiridwen Edwards, Ερευνήτρια του αρχαίου DNA στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ,

Professor Robert Arnott, Καθηγητής στο Green Templeton College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Dr. Holley Martlew, Πρόεδρος του Hellenic Archaeological Research Foundation.

Mr. George Foody, Υποψήφιος Διδάκτορας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize