Άγιος Νικόλαος - Πρόγνωση καιρού
Ηράκλειο - Πρόγνωση καιρού
Ρέθυμνο - Πρόγνωση καιρού
Χανιά - Πρόγνωση καιρού
Breaking News
Αρχική / NEWS VIDEOS / Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των ελαιοδέντρων που έσπασαν τα κλαδιά τους λόγω του βάρους του χιονιού

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των ελαιοδέντρων που έσπασαν τα κλαδιά τους λόγω του βάρους του χιονιού

Στις περιπτώσεις που δεν είχε γίνει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ενδέχεται να υπάρξει μείωση της ποιότητας του ελαιολάδου, ενώ τα δέντρα που έχουν υποστεί ζημιές θα περάσουν χρόνια για να επανέλθουν σε πλήρη παραγωγική ικανότητα.

Μεγαλύτερες ζημιές εμφανίζουν οι ποικιλίες της χοντρολιάς και οι τσουνάτες που είναι συνήθως πιο ευμεγέθη ελαιόδεντρα απ’ ότι οι κορωνέικες ελιές με αποτέλεσμα τα κλαδιά τους να λυγίσουν αρχικά και στη συνέχεια να σπάσουν. Ήδη στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Βενιζέλου του δήμου Χανίων έχει ξεκινήσει διαδικασία καταγραφής παντός είδους αγροζημιών με σχετική αίτηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στις Μουρνιές.

Στο Ρέθυμνο δεν έχει γίνει ακόμα κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία, όμως ο ΣΕΔΗΚ τις επόμενες ημέρες, αφού έχει εικόνα της κατάστασης θα κινητοποιηθεί επί του θέματος σε παγκρήτιο επίπεδο.

Αυτό που μπορεί να γίνει τώρα από τους ελαιοπαραγωγούς είναι να απομακρύνουν τα σπασμένα κλαδιά και να επουλώσουν τις πληγές έτσι ώστε να μην σαπίσουν τα δέντρα, όπως και να αφαιρέσουν το εναπομείναν χιόνι και παγετό από τα κλαδιά, γιατί εάν παραμείνουν καλυμμένα για πάνω από εβδομάδα, τότε είναι πιθανό την άνοιξη να εμφανίσουν ξηράνθιση, επηρεάζοντας και τον ελαιόκαρπο και το παραγόμενο ελαιόλαδο κατ’ επέκταση.

Για το ζήτημα των αποζημιώσεων οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν τις αναγγελίες των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές στο φυτικό τους κεφάλαιο όπως ήδη έγινε στην ημιαστική περιοχή Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων, επίσης καλό είναι να κλαδεύονται τα ελαιόδεντρα και να διατηρούνται σε μικρά ύψη για να είναι πιο ανθεκτικά στον χιονιά, όπως και να συλλέγονται τα ελαιόδιχτα για να μην υπόκεινται ζημιές από το χιόνι, τον παγετό και τους ισχυρούς ανέμους στο ύπαιθρο.

φωτός: Κοσμάς Περπιράκης, Μιχάλης Κιμιωνής

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Αγρότες: Τούς δροσίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τους τσουρουφλίζει ο ΕΛΓΑ – Αναδρομικά ευρώ εξισωτικής – Εξαιρέσεις αποζημίωσης πυρκαγιάς

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.grΜια στο καρφί και μια στο πέταλο βρίσκονται οι αγρότες του νησιού, …

Σχόλια