Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Αγεφύρωτο το χάσμα κυβέρνησης- θεσμών για το νέο εργασιακό

Αγεφύρωτο το χάσμα κυβέρνησης- θεσμών για το νέο εργασιακό

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σε σχέση με το νέο εργασιακό. Κατά τη πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών για τα εργασιακά, σημειώθηκε για άλλη μια φορά «διάσταση απόψεων», όπως σημείωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά τη συνάντηση.

Το ίδιο στέλεχος ανάφερε πως «το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τις βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν στην ΕΕ, σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις. Κατά τα άλλα, οι ίδιες πήγες ανέφεραν πως από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε επιμονή για την επαναφορά των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Κομισιόν δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Κορυφαίο στέλεχος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση για το εργασιακό, πιθανώς και αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση του  ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζεται η πλήρης ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κρατικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της αύξησης του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού των επιχειρήσεων με 100 ως 300 εργαζόμενους.

 

Παράλληλα, οι θεσμοί τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Check Also

Με αρχηγικό στιλ ο Τσακαλώτος στη Βουλή – Κάλεσε το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ σε συστράτευση κατά της «κακιάς» ΝΔ

iefimerida.gr Ηγετική εμφάνιση έκανε σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή και μίλησε όχι ως υπουργός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize