Ένας Καταλανός στο Ρέθυμνο που ζει το θαύμα της οικονομίας της Ροζάβα στο ΝΔ Κουρδιστάν για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης

Είναι ο Πάμπλο Πριέτο από την Καταλωνία, βιολόγος – ακτιβιστής και συνεργάτης της οικονομικής επιτροπής του Καντονιού Τζίζρε της Ροζάβα, στο δυτικό Κουρδιστάν, της μοναδικής χώρας χωρίς κράτος στον κόσμο. Βρέθηκε στο Ρέθυμνο και μίλησε για να μοιραστεί με τους κρητικούς, σημαντικές αλήθειες για το πως μπορούμε να αποφύγουμε το δηλητήριο, στο καθημερινό μας τραπέζι.

Με την οικονομική κρίση να έχει εδραιωθεί είναι πιο εύκολο κάποιος να μιλάει για ανάπτυξη και απασχόληση παρά για σεβασμό στο περιβάλλον. Ο Πάμπλο Πιέτρο από την Καταλωνία, ωστόσο, μάς υπενθυμίζει, ότι:

“Η κοινωνική υγεία είναι επίσης σημαντική, όπως και μια κοινωνική και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι και θέμα πολιτικό η διατροφική επάρκεια και αυτονομία”.

Ο Καταλανός που ζει ως νομάς σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης απευθυνόμενος στους Κρητικούς αγρότες και όχι μόνο, τούς εξηγεί, πως μπορεί να βελτιωθεί η κοιωνική υγεία μέσα από την βιολογική γεωργία:

“Δημιουργώντας εργοστάσια βιολογικών λιπασμάτων με βιώσιμο και οικολογικό τρόπο, πρέπει να αντικαταστήσουμε σταδιακά την χημική γεωργία και να γίνει οργανική”.

Όλα αυτά, τα κατείχαμε και ήταν αυτονόητα στο παρελθόν, όμως πια έχουμε εγκαταλείψει τις ρίζες μας:

“Έχουμε ξεχάσει τις συνήθειες χιλιάδων ετών, πρέπει να τα μάθουμε εξαρχής και να απελευθερωθούμε από τα δεσμά των κρατών, των επιχειρήσεων, των τραπεζών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize